02 Temmuz 2007 00:00

Radar Live’ın son günü Korkunun çocuğu Türkiye’de

Bugün İstanbul’da konser verecek olan sanatçı Marilyn Manson, Benim Cici Silahım filminde kendisini gençleri şiddete kışkırtmakla suçlayanlara yanıt vermişti

Paylaş

Bugün İstanbul’da konser verecek olan sanatçı Marilyn Manson, Benim Cici Silahım filminde kendisini gençleri şiddete kışkırtmakla suçlayanlara yanıt vermişti
İstanbul Kilyos’ta düzenlenen Radar Live Festivali’nde bugün sahne alacak Marilyn Manson, Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü isimler arasında en dikkat çekicilerin başında yer alıyor. Manson’a karşı ABD’de Denver yakınlarındaki Littleton’da, hayranı Dylan Klebold ve Eric Harris’in 12 sınıf arkadaşını ve bir öğretmeni öldürmesiyle bir kampanya başlamıştı. “Benim Cici Silahım” (Bowling for Columbine) adlı belgeselin yönetmeni Michael Moore, filmde Mason röportajına da yer vermişti:
Marilyn Manson: Ben henüz büyüyen bir çocukken müzik kaçıştı. Yargıların olmadığı tek şey oydu. Bir plak koyun ve o sizi giyim tarzınızdan dolayı suçlamayacaktır. Bu konuda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Manson’u yarın gece dinleyenlerin çıkıp vahşi bir eylemde bulunacağına inanıyor musunuz, diye soruyorlar. Cevap “hayır”dır. Lexus’u izleyen herkes gidip bir Lexus mu alıyor? Hayır ama bazıları yapıyor.
Beni niye çekiştirip durduklarını kesinlikle görebiliyorum; çünkü benim yüzümü televizyonda göstermek kolay, çünkü ben en dipteyim, korkunun poster çocuğuyum. Çünkü ben herkesin korktuğu şeyleri temsil ediyorum, çünkü istediğim şeyleri söylüyor ve yapıyorum. Eğer Marilyn Manson şehre gelip nefreti, şiddeti, ihtiharı, ölümü, uyuşturucu kullanımını ve Columbine’daki gibi davranışları körükleyebiliyorsa şunu söyleyebilirim:
“Kavgasız olmaz.”
Tüm bu trajedinin iki yan ürünü, eğlencedeki vahşet ve silah kontrolüydü. Ve ne kadar iyi ki bunlar bizim yaklaşan seçimlerde konuşacağımız iki şey. Ve ayrıca Monica Lewinsky’i unutacağız ve unuttuk. Devlet Başkanı sınır ötesine bombalar atıp duruyor ama ben kötü çocuğum, çünkü rock’n’roll şarkıları söylüyorum. Peki asıl etkili olan kim, Başkan mı Marilyn Manson mı?
Michael Moore: Sanırım Başkan diyeceğim. Columbine olayı olduğunda ABD’nin, Kosova’ya şavaş zamanının en fazla bombasını attığını biliyor musun?
Marilyn Manson: Biliyorum ve kimsenin “Şey, belki Başkan’ın bu şiddet olayında etkisi olmuştur”dememesinin ironik olduğunu düşünüyorum. Çünkü medya bu olayı böyle görmek istemedi, kıvırdı ve korkuya dönüştürdü. Televizyonu izliyorsunuz, haberleri izliyorsunuz ve korkuyla dolduruluyorsunuz. Seller var, AIDS var, cinayet var. Reklamlara geçiyorsunuz Acura alın, Colgate alın. Eğer nefesiniz kötü kokuyorsa sizinle konuşmazlar. Eğer sivilceniz varsa kızlar sizinle sevişmez. Bunlar korku ve tüketim kampanyası. Bana göre bunların hepsi bunun üzerine kurulu: Herkesi korkut ve tükettir. Bu kadar basit.
Michael Moore: Sanki buna indirgenmiş gibi.
Marilyn Manson: Doğru.
Michael Moore: Columbine’daki çocuklarla ve o toplumdaki insanlarla konuşabilseydin onlara ne söylerdin, eğer şimdi burada olsalardı?
Marilyn Manson: Onlara tek bir kelime bile etmezdim. Onların ne söyleyeceklerini dinlerdim. Bunu kimse yapmadı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Radar Live’ın son günü
Dört gün süren festivalin finalini, Amerikalı ünlü sanatçı Marilyn Manson ve grubu yapacak.
Programda ayrıca ünlü Türkçe punk grubu Rashit, Brakes, The Horrors, The Long Blondes gibi sanatçılar bulunuyor. Yine yerli gruplardan Ars Longa, Kafabindünya, 110 da festivalde sahne alacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: www.radarlive.com
(İngilizceden çeviren: Özge Kuru)
ÖNCEKİ HABER

800 yıllık geleneğin mirası

SONRAKİ HABER

Doğu Ütopyaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...