02 Temmuz 2007 00:00

Bush, Putin’i misafir ediyor

ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’ya kurulması planlanan Amerikan füze savunma sistemi, İran ve Kosova sorununu görüşmek üzere, ABD'nin Maine eyaletinde buluştu

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’ya kurulması planlanan Amerikan füze savunma sistemi, İran ve Kosova sorununu görüşmek üzere, ABD'nin Maine eyaletinde buluştu.
Bush ailesi, Putin'i Maine'deki yazlık konutlarında ağırlıyor. Başka hiçbir liderin böyle "kıymetli" bir davet almadığı belirtiliyor. Putin'i, 2001'de Teksas'taki evinde karşılayan Bush, o zaman yaptığı açıklamada, “Sadece dostlarınızı evinize davet edersiniz” demişti. Putin de, ABD yoluna çıkmadan önce Rusya'da yaptığı açıklamada, Bush ile “dostane” ilişkilerinden söz etti. Putin, aralarındaki bu ilişkinin toplantıda olumlu bir ortam yaratacağını kaydetti.
Rus Olimpik atletleriyle Moskova dışındaki konutunda görüşen Putin, burada yaptığı konuşmada, “Gayet arkadaşça ve sıcak bir ilişki kurduğum biriyle yapacağım diyaloğun da bu havada olacağını düşünüyorum. Böyle olmasaydı, oraya gitmezdim ve davet edilmezdim” dedi.
Politikada, sporda da olduğu gibi her zaman “rekabet” olduğunu belirten Rus Devlet Başkanı, önemli olanın, bu rekabetin bazı kurallar ve karşılıklı saygı çerçevesinde yürütülmesi olduğunu söyledi.
Liderlerin olumlu açıklamalarına rağmen, siyaset yorumcuları iki ülke arasındaki ilişkinin “düşük bir seviyede” seyrettiği, bu toplantının da ilişkilere yeniden ivme kazandırma ihtimalinin az olduğu yorumunu yapıyor.
Bush'un füze savunma sistemini genişletme kararı ve Kremlin'in Yukos petrol şirketi ve yöneticilerine karşı başlattığı kampanya, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkileri germişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Zimbabve çöküşün eşiğinde

SONRAKİ HABER

Irak’ta Sünni bloktan boykot kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...