02 Temmuz 2007 00:00

Sıcak verimliliği düşürdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık, aşırı sıcak ve sulama sıkıntısı nedeniyle mısır, pamuk, ayçiçeği, tütün, narenciye, incir, fındık ve domateste önemli verim düşüşü yaşanacağını söyledi

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık, aşırı sıcak ve sulama sıkıntısı nedeniyle mısır, pamuk, ayçiçeği, tütün, narenciye, incir, fındık ve domateste önemli verim düşüşü yaşanacağını söyledi. Buğdayda da rekolte kaybı yaşanacağını ifade eden Bayraktar, üretimin ancak tüketimi karşılayabileceğini bildirdi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yağış raporuna göre bu yıl, yağışların Ege’de yüzde 45, Marmara’da yüzde 33, İç Anadolu’da 22, Akdeniz’de ise yüzde 12 azaldığını ifade etti. Kuraklığın özellikle İç Anadolu ve Ege’de önemli zararlar verdiğine dikkat çeken, Bayraktar, “Buğday veriminde azalma İç Anadolu’da yüzde 80’lere kadar ulaşırken, Ege Bölgesi’nde yüzde 40, Çukurova’da yüzde 10 dolayında olacaktır. Marmara’nın bazı kısımlarında da verim kayıpları bulunuyor” dedi.
Türkiye genelinde kuraklık sebebiyle buğday rekoltesinin ilk tahminlere göre geçen yıla oranla yüzde 15 düşük olmasının beklendiğini kaydeden Bayraktar, buğday üretiminin yaklaşık olarak tüketim miktarı civarında gerçekleşeceğini dile getirdi. Bayraktar şunları anlattı: “Ege Bölgesi’nde pamukta ve mısırda yüzde 30 verim kaybı olacağını tahmin ediyoruz. Çukurova’da ise pamuğun durumu önümüzdeki günlerde belli olacak. Mısırda ise yüzde 10, ayçiçeğinde yüzde 20 dolaylarında verimlilik kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor.” Çukurova’da sıcaklar yüzünden narenciyede dökülmeler meydana geldiğini, incirde de yüzde 50’lik verim kaybının yanı sıra kalite kaybının yaşandığını belirten Bayraktar, fındıkta ise yüzde 30 verim düşmesi gözlendiğini dile getirdi.
Bayraktar, Manisa’da kışın yeterli yağış olmaması nedeniyle toprakta yeterli suyun birikmediğine ve barajlarda 15 günlük su kaldığına dikkat çekti. Bayraktar, domateste, Bursa Karacabey’de yüzde 20, Ankara Ayaş’ta yüzde 50 oranında bir kaybın beklendiğini ifade etti. Bayraktar, Adana Karataş’ta ise aşırı sıcaklar nedeniyle domatesin tarlada çürüdüğünü, karpuzda da yüzde 70 civarında veririmin düşeceğinin tahmin edildiğini sözlerine ekledi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Kalibre Boru işçisinden patronlara oy yok!

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa