02 Temmuz 2007 00:00

Yaşayanlar Sivas’ı anlattı

Sivas Katliamı’nın üzerinden tam 14 yıl geçti. 35 kişinin yakıldığı katliamın olduğu 1993’te doğanlar genç kız, delikanlı oldular, ama yaşanan acılar ve katliamın bıraktığı izler ilk günkü gibi duruyor.

Paylaş

Sivas Katliamı’nın üzerinden tam 14 yıl geçti. 35 kişinin yakıldığı katliamın olduğu 1993’te doğanlar genç kız, delikanlı oldular, ama yaşanan acılar ve katliamın bıraktığı izler ilk günkü gibi duruyor. Sivas-Madımak’ta yaşananların sorumluları elerini kollarını sallayarak dışarıda dolaşırken, katliamı ve Madımak’ta neler olduğunu, neler yaşandığını o gün orada olanlara sorduk.
Sivas Katliamı’nda ailesi ile birlikte ilk saldırının gerçekleştiği Sivas Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) olan Ali Uçak, etkinliklerin ilk gününde “Bizimle sırada bekleyen ve kitap imzalatacağını sandığımız birisi, birden Aziz Nesin’e hitaben ‘Cehennemde yanacaksın, yaşasın cehennem!’ şeklinde bağırmaya başladı. Bu kişi herhangi bir kavgaya meydan vermeden arada bulunanlar tarafından uzaklaştırıldı” diyerek anlatmaya başladı yaşananları.
2. gün kültür merkezinde Arif Sağ sahnedeyken 30-40 kişilik bir grubun kültür merkezi kapısında kaset satanlara saldırdığını belirten Uçak, saldırganların ikinci saldırıda çok kalabalık olduklarını dile getirdi.
‘Polis engellemedi’
Etkinlikler öncesi gerekli önemlerin alınmadığını ifade eden Ozan Çağdaş ise etkinliklerin 2. gününde AKM’de “ Yaşasın şeriat, kahrolsun komünizm” sloganları atan bir grubun etkinliğe engel olmak istediğini aktardı. Çağdaş, kalabalığın giderek arttığını ve polisin de engel olmak yerine kalabalığı salona sokmak istediğini ifade etti. Burada taşlı, sopalı çatışmaların olduğuna dikkat çeken Çağdaş, çatışma sırasında belediye hoparlöründen “Aziz Nesin Madımak’ta” anonsu yapıldığını, bunun üzerine kalabalığın dağıldığını dile getirdi. Çağdaş, daha sonra bu kalabalığın Madımak Oteli’ne yöneldiğini ve burada olayların başladığını televizyonlardan öğrendiklerini dile getirdi.
Otelde mahsur kaldıkları 8 saatin gazete sayfalarına sığmayacağını dile getiren Yazar Ali Balkız, Vali, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Ankara’dan siyasilerin kendilerine “Merak etmeyin kurtulacaksınız” dediklerini, ancak bütün bunların yalan olduğunun 8 saat sonunda anlaşıldığını ifade etti. Her şeyin gözleri önünde olduğuna dikkat çeken Balkız, Tugay’dan gelen askerlerin otelin önüne geldikten sonra geri dönüp gittiklerini belirtti. Kayseri’den gelen polislerin otelin içine girerek kendilerine küfür edip gittiğini söyleyen Balkız, son dakikalarda otelin içerisine giren 3 polis ve bir subayın “Burada asker var mı, polis var mı” diye sorup gittikten sonra yangının başladığını ifade etti.
2. gün AKM ’de yapılan etkinliğe geç kaldıklarını, AKM’ye gitmek için Sivas Merkez’e gittiklerinde birinin kendilerine “Gitmeyin AKM’ye saldırıyorlar” dediğini söyleyen Fazilet Fındıklı ise 40-50 kişilik bir grubun “Sivas’ı Aziz’e mezar edeceğiz” şeklinde sloganlar atarak kültür merkezine ilerlediğini belirtti ve içeride kalanların otobüslerle Ali Baba Mahallesi’nde bulunan fidanlığın önüne kaçırıldığını aktardı.
Bütün yönleri ile açığa çıkarılamadı
Sivas Katliamı Davası avukatlarından Şenay Sarıhan, davanın bugün bütün yönleriyle açığa çıkmış bir dava olmadığını söyledi. Müdahil avukatları olarak bu katliamın çok sayıda örgütün katılımıyla bir koalisyon kurularak gerçekleştirildiğini düşündüklerini belirten Sarıhan, “Bu örgütler aranmamıştır, bu örgütlerin önemli bir kısmı daha sonraki aşamada yargılandılar, fakat bu örgütler nedeniyle yargılanmadılar” dedi. Sarıhan, ailelerin sadece acılarıyla durmadıklarını, acılarının bir nebze dinmesi için ellerinden ne geliyorsa yaptıklarını belirtti. (İstanbul-Tokat/EVRENSEL)
Eylem Lodos/ Murat Güneş
ÖNCEKİ HABER

Mitinglerle anılacaklar

SONRAKİ HABER

EVRENSEL’den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...