03 Temmuz 2007 00:00

Alevilerin talepleri demokrasi

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi taleplerinin yerine getirilmesini ve demokrasinin hakim olduğu bir Türkiye’nin oluşturulmasını isteyen Aleviler, CHP’nin bu talepleri yerine...

Paylaş

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi taleplerinin yerine getirilmesini ve demokrasinin hakim olduğu bir Türkiye’nin oluşturulmasını isteyen Aleviler, CHP’nin bu talepleri yerine getirebilecek bir parti olmadığını, ancak “seçeneksizliğin” dayattığı bir tercih olarak ibrenin CHP’yi gösterdiğini belirtiyorlar.
Seçim süreciyle ilgili görüşlerini aldığımız Hacı Bektaşi Veli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Yalçın, insanların kendilerini özgürce ifade edebildiği demokratik bir toplum istediklerini belirterek, vatandaşların milli ve dini duyguları kullanılarak siyaset yapılmasını doğru bulmadığını ifade ediyor.
Türkiye’de demokrasinin gelişmediğinin altını çizen Yalçın, “Biz Aleviler, CHP-DSP ortaklığına oy vereceğiz, bu birlik olmadan önce bunu düşünmüyorduk, ancak birlik sağlanınca oylarımızı bu birliğe vereceğiz” dedi. CHP’nin ve ülkeye gelen tüm iktidarların Alevilerin sorunlarını çözmekten çok uzak bir tavır takındığını da söyleyen Yalçın, “Bizler hiçbir şekilde hak mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diyor.
Sandığa gidilmiyor
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şubesi Başkanı Mürşit Pur ise ülkenin en büyük problemlerinin işsizlik, yoksulluk ve iyi işlemeyen bir demokrasi olduğunun altını çiziyor. Pur, demokrasinin olmadığı bir ülkede diğer tüm sorunların ikinci planda kaldığını ifade ediyor.
Ülkede Kürt sorununa, işçi ve emekçilerin işsizlik ve yoksulluk problemine deva olacak bir parti olmadığını söyleyen Pur, halkın sandığa artık kerhen gittiğini aktarıyor. Bu sebeplerden geçtiğimiz genel seçimde yaklaşık 70 bin Alevinin sandığa gitmediğini söyleyen Pur, “Bu sefer, Alevi toplumu içerisinde yerleşen şeriat korkusu sebebiyle insanlar kötünün iyisi olarak gördükleri CHP’ye oy verecekler” diyor.
Alevi Arap (Nusayri) olan Kerime Gök bir ev hanımı; yıllardır CHP’ye oy verdiklerini, ancak yaşadıkları yoksulluğun hiç değişmediğini belirtiyor. Gök, kocasının evliliklerinin çok erken dönemlerinde vefat ettiğini, bu yüzden çocuklarını kendisinin büyüttüğünü belirterek “Ben kendimi bildim bileli yoksulluk, fakirlik var. Sanki dünyanın düzeni böyle olmuş, kimse değiştiremiyor. Kim başa gelecek olsa ‘Ben sizi kurtaracağım’ diyor, sonra da ‘Bizi engellediler, yoksa neler yapacaktık’ diyor. Valla kimseye oy vermek istemiyorum, hepsi birbirinin aynı ama işte belki değişir bir gün diye umut ediyoruz” diyerek düşüncelerini dile getiryor. (Adana/EVRENSEL)
M. Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

borc cuş

SONRAKİ HABER

Hamallar işsizliği bitirecek parti istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...