03 Temmuz 2007 00:00

Babacan; ‘Taahhüdü vermedik!’

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Kuzey Irak’a girilmeyeceğine yönelik gizli bir anlaşma yapıldığı” iddialarını, “doğru söylemiyorlar” diye yanıtladı.

Paylaş

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Kuzey Irak’a girilmeyeceğine yönelik gizli bir anlaşma yapıldığı” iddialarını, “doğru söylemiyorlar” diye yanıtladı. “Kuzey Irak’a girmeyeceğiz” diye bir taahühüd vermediklerini ileri süren Babacan, iktidar olmaları halinde, sosyal güvenlik, sağlık ve eğitimde özelleştirmeci politikalarının süreceği mesajı verdi.
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan dün düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılı ekonomik gelişmeleri değerlendirip, soruları yanıtladı.
Türkiye ekonomisinin 21 çeyrek arka arkaya büyüyerek yeni bir rekora imza attığını, bunun da güven ve istikrarla sağlandığını ileri süren Babacan, cari açıkta küçük de olsa duraklama olduğunu, ihracatın ithalatı geçtiğini, cari açığın finansmanında doğrudan sermaye girişleri ile uzun vadeli dış kredilerin önemli olduğunu kaydetti. 2002 birinci çeyreğinde 13 milyon 182 bin kişi olan tarım dışı istihdamı 2007’inin ilk çeyreğinde 16 milyon 62 kişiye çıkardıklarını ileri sürdü. Tarımdaki istihdamın da azalarak, hizmetler sektörüne kaydığını, ücretsiz aile işçilerinin yevmiyeli, ücretli istihdama döndüğünü savunan Babacan, AKP Hükümetinin her zaman yaptığı gibi yine ekonomide pembe tablolar çizdi, pembe rakamlar açıkladı.
Yeniden iktidara geldiklerinde, sosyal güvenlik, eğitim ve sağlık alanında AKP’nin “reform”, emekçilerin “yıkım” dediği yasal uygulamaları devam ettirecekleri mesajını veren Babacan, “Yapısal reformlar sadece ekonomik alanda değil, diğer alanlarda da devam edecek” diye konuştu. Son dönemde, polisin elini güçlendiren, “vur emri” veren yasayı çıkardıklarını “unutan” Babacan, Türkiye’yi üçüncü sınıf değil, birinci sınıf işleyen demokrasiyi getireceklerini, temel hak ve özgürlüklerde, hukukun üstünlüğü konularında yeni açılımlar getireceklerini iddia etti.
Sorulara net yanıt yok
Babacan özellikle büyükşehir belediyelerinde vatandaşlara yapılan erzak dağıtımlarının, AKP’nin seçim propagandası haline geldiğinin hatırlatılarak, bunların karşılığının belediye bütçelerinde görünmediğinin, “havuza bağışta bulunun” diye yatırımcılardan alınan bağışlarla mı karşılandığı sorusuna net yanıt vermekten kaçınan Babacan, bu tür yardımlardan rahatsız olunmamasını istedi.
AKP’nin, seçim harcamalarını elektrik ve doğalgaza yapacağı zamlarla çıkaracağı yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Babacan, yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini bildirdi.
Babacan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Kuzey Irak’a girilmeyeceğine yönelik gizli bir anlaşma yapıldığı” iddialarının hatırlatılması üzerine, “müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış” dedi. Babacan, “Sayın Baykal doğru söylemiyor. Türkiye, ABD’ye hiç bir zaman ‘ben Irak’a girmeyeceğim’ taahhüdü vermemiştir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Karikatür politiktir

SONRAKİ HABER

EMO, siyasi partilerin enerji profilini çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...