03 Temmuz 2007 00:00

Ilgaz’ın doğduğu topraklarda 12’nci festival

“Cide, doğduğum eşsiz ve benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!” diyen Rıfat Ilgaz adına düzenlenen Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali, 12. yılında dolu bir programla yapılacak.

Paylaş

“Cide, doğduğum eşsiz ve benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!” diyen Rıfat Ilgaz adına düzenlenen Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali, 12. yılında dolu bir programla yapılacak. 1940 toplumcu-gerçekçi kuşağının en güçlü seslerinden biri olarak, edebiyat kapısını şiirle aralamış ve roman, öykü, çocuk kitabı türlerinde eşsiz yapıtlar vermiş olan Ilgaz; kendi sözleriyle “ilk izlenimlerinin, doğa-toplum ilişkilerinin, insan sevgisinin biçimlenip uç verdiği; halkı, köylüyü, kıtı kıtına yaşayan insanları tanıdığı” memleketinde paneller, söyleşiler ve konserden oluşan festivalle anılacak.
İki önemli açılış
6-7-8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek festival, Cide halkının katılımıyla saat 16.00’da başlaycak. Ardından 11 yıldır olduğu gibi Belediye Anıtı önünden festival yürüyüşü başlayacak. Bu yıl festival iki önemli açılışı da içinde barındırıyor. Cide Toplum Merkezi (CİTOM) ve Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi, festivalin ilk gününde açılacak. Cide’de yaşayan Recai Yılmaz tarafından hazırlanan “Rıfat Ilgaz ve Cide” başlıklı dia gösterisi, şiir dinletisinin ardından izlenebilecek.
Amerika-Uluslararası Film Arşivleri Kurumu tarafından dünya üçüncüsü seçilen unutulmaz film “Hababam Sınıfı” da Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bahçesinde gösterime sunulacak. Festivalin ikinci günü, Rıfatlı Ilgaz’lı anılarla başlayacak olan festival, CİTOM Rıfat Ilgaz Salonu’nda “Karartma Geceleri” film gösterimi ve belgesel gösterimi ile devam edecek. Yine aynı mekanda saat 16.00’da, Rıfat Ilgaz’ı Cideli dostlarından dinlemek mümkün olacak. Festivale katılanlar, Cide’nin yöresel yemeklerinin tadını Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bahçesindeki kermese çıkaracak. Akşam saatlerinde ise Cide kıyılarında Grup Effekt’in sesi yankılanacak.
Festivalin doğuşu
7 Temmuz 1993’te 83 yıllık yaşamı son bulan Rıfat Ilgaz, çok önemsediği Cide’nin kalkınmasının turizmle olacağına inanıyordu. Yakın dostu Kemal Bayram Çukurkavaklı ile arasında şöyle bir konuşma geçer:
“Ölümünün ikinci yıldönümünde Cide’de öyle bir tören yaparlar ki senin için. Cideliler şaşırıp kalırlar.”
“Yapabilirler, buna karışamam! Ben törensel gömüden kaçıyorum buralara. Turistik bir gezi olur, ikinci ölüm yılımda yapılan tören.”
“Daha çok yazınsa!...”
Ilgaz’ın ölümünün ilk yılında büyük bir anma toplantısı yapılır. Daha sonra ise bu yıl 12’ncisi yapılacak olan Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali... (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

Savaş bülteni gibi gazete

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...