03 Temmuz 2007 00:00

Kapitalizm ömürden ömür yemiş

Kapitalizmin, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin sağlığına zarar verdiği belirlendi. ABD'nin Michigan Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırma, 1991-1994 sosyal ve ekonomik istikrarsızlık döneminde eski Sovyet...

Paylaş

Kapitalizmin, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin sağlığına zarar verdiği belirlendi. ABD'nin Michigan Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırma, 1991-1994 sosyal ve ekonomik istikrarsızlık döneminde eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin ömrünün 6 yıl azaldığını ortaya koydu. Araştırmacılardan Daniel Kruger, "kapitalizmin getirdiği sosyal statüdeki ve doğal kaynakların paylaşımındaki eşitsizliğin, erkekleri, sağlıklarına zarar verecek şekilde davranmaya ittiğini" belirtti.
Ülkelere göre farklar var
14 eski Sovyet ülkesinden erkek ve kadınların ölüm oranlarını karşılaştıran araştırmacılar, kadınların komünizmden kapitalizme geçiş döneminden daha az etkilendiğini, artan rekabetin erkekleri daha fazla risk almaya ittiğini, bunun da ölümle sonuçlanan olayları beraberinde getirdiğini belirtti. Sosyal ve ekonomik sorunların yol açtığı stres artışının intihar ve cinayet sayısının yükselmesine neden olduğunu belirten araştırmacılar ayrıca, artan stresin kalp kriziyle sonuçlanan psikolojik etkilerin çoğalmasına da yol açmış olabileceğini vurguladı.
Araştırmacılar, 1991-1994 döneminde eski Sovyet ülkelerinde öldürülenler ve intihar edenlerin sayısının 2 kat arttığına dikkat çekereks ölüm oranlarının ülkelere göre farklılık gösterdiğini, Polonya'da öldürülenler ve intihar edenlerin oranının önceki döneme göre yüzde 15, Estonya'daysa yüzde 238 arttığını vurguladı. Araştırma, "Evolutionary Psychology" dergisinde yayımlandı. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

ITܒnün süper bilgisayarı 239. sırada

SONRAKİ HABER

Genler patente sığmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa