03 Temmuz 2007 00:00

İşçi, partilere safını sordu

PETKİM işçileri özelleştirmeye karşı başlattıkları eylemleri sürdürüyor. Geçtiğimiz cuma günü yarım gün iş bırakan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, dün sabah da işbaşı yapmayarak Aliağa’da yürüyüş düzenlediler.

Paylaş

PETKİM işçileri özelleştirmeye karşı başlattıkları eylemleri sürdürüyor. Geçtiğimiz cuma günü yarım gün iş bırakan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, dün sabah da işbaşı yapmayarak Aliağa’da yürüyüş düzenlediler. Siyasi partilere mektup gönderen işçiler “Özelleştirmeye karşı bizim yanımızda mısınız, karşımızda mı? Bilmek istiyoruz” dediler.
İşyeri önünde toplanarak otobüslerle Petrol-İş Aliağa Şube Binası önünde toplanan işçiler, “Memleketi babalar gibi satanlara cevabımız 22 Temmuz’da sandıkta” pankartı arkasında toplanarak sloganlarla ilçe merkezinde bulunan PTT’ye gittiler. Burada işçilere seslenen Şube Başkanı İbrahim Doğangül, son derece önemli bir seçime gidildiğini ancak yaratılan kaos ortamı ve yapay gündemler nedeniyle halkın seçimleri konuşamadığını söyledi. Bundan dolayı AKP’nin yarattığı ekonomik sosyal tahribat ve bunun nedeni olan neoliberal politikaların sorgulanamadığını belirten Doğangül, “Bu politikaların en önemli parçası özelleştirmelerdir. Geldiği günden beri her şeyi satmakla övünen iktidar şimdi de ülkemizin tek petrokimya üreticisi PETKİM’i alelacele satmaya çalışılıyor” diye konuştu.
Ses çıkartmadılar
Tüm bu gelişmeler karşısında ses çıkartmayan siyasi partilerin, iktidara gelirlerse bu konuda neler yapacaklarını çok fazla bilemediklerini aktaran Doğangül, binlerce işçinin bu yüzden PTT’ye giderek bu partilere; “Siz bu seçim barajlarını aşıp Meclis’e girebilirseniz ne yapacaksınız? IMF politikalarına, özelleştirme uygulamalarına devam mı edeceksiniz?” sorularının yer aldığı mektup gönderdiğini söyledi.
Doğangül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilmek istiyoruz; biz burada Aliağa halkıyla birlikte mücadele ederken, onlar nerede olacaklar? Bizim yanımızda mı, karşımızda mı? Bu tavırları bizim 22 Temmuz’daki tutumumuz açısından belirleyici olacak. Biz IMF partilerine, özelleştirmecilere oy vermeyeceğiz. Sol sosyalist parti ve adaylara sormuyoruz, çünkü onlar zaten kamusal mülkiyetten, bütün üretim araçlarının özel tekellerin değil, halkın malı olmasından, dünya nimetlerinin eşit ve adil bölüşümünden yanalar. Bunun dışındaki partilerin ise programları net değil. Bu yüzden kendilerine yazılı olarak soracağız.”
Bu partilerin Aliağa ilçe örgütlerini de ziyaret edip, özelleştirmeye karşı mücadeleleri için destek isteyeceklerini anlatan Doğangül, destek vermeseler de mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.
Türkiye PETKİM’i konuşacak
Doğangül, “PETKİM’in satılmasının ne kadar yanlış bir şey olduğunu ortaya koyacağız. Ve göreceksiniz çok yakında kamuoyu başta PETKİM olmak üzere özelleştirmeler ve yıkıcı sonuçlarını tartışmaya başlayacak. Bu hafta Türkiye PETKİM’i konuşacak” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Doğangül, bir grup işçiyle birlikte Aliağa Postanesi’ne gidip, elindeki metni CHP, DP, MHP ve SP genel başkanlıklarına gönderdi. Eylemin ardından işçiler, geldikleri güzergahtan yürüyerek sendikanın binasında toplandılar. İşçiler daha sonra otobüslere binerek PETKİM’e geri döndüler. (Aliağa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

4 Temmuz 1968 Derby Lastik Fabrikası işgali

SONRAKİ HABER

ABAKÜS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...