03 Temmuz 2007 00:00

Sözleşme tartışma yarattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan taşeron şirket İZELMAN’da geçtiğimiz hafta imzalanan toplusözleşme tartışmalara neden oldu. Sözleşme, işçilerin bir kısmı tarafından memnuniyetle karşılanırken bir kısmı ...

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan taşeron şirket İZELMAN’da geçtiğimiz hafta imzalanan toplusözleşme tartışmalara neden oldu. Sözleşme, işçilerin bir kısmı tarafından memnuniyetle karşılanırken bir kısmı tarafından ise yeterli bulunmadı. Yeterli bulmayanlar, önümüzdeki dönemde kayıpların giderilmesini istediler.
İZELMAN’da örgütlü bulunan Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubeler, sözleşmenin başında birlikte hareket ederken ilerleyen süreçte sorunlar yaşadılar. Özellikle sakal bırakma eylemi nedeni ile Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, düzenlediği toplantıda işçiler ve sendikacılarla tartışması, TİS sürecinin en tartışılan konusu oldu. Belediye yönetimi, görüşmeler sırasında ücretlere yüzde 12 zam konusunda ısrarcı olurken sonunda yüzde 17.9’a imza atmak zorunda kaldı.
‘Türkiye koşullarında normal’
Genel-İş 3 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Yıldırım, en düşük işçi ücretinin bin veya bin 50 YTL olmasını istediklerini, bunu başaramasalar da Türkiye koşullarında iyi bir sözleşme imzaladıklarını ifade etti. Genel-İş 3 No’lu Şube Yöneticisi Güral Doğan da tüm çalışanların emeklerinin karşılığını tam olarak alması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getiren Doğan, bu şartlarda iyi bir sözleşme imzaladıklarını söyledi.
Asgari ücretin 430 YTL olmasının sözleşmede karşılarına çıktığını kaydeden Doğan, bunun sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu ifade etti.
İtfaiyede çalışan Doğan Gükrer ise ücretler konusunda istediklerinin yüzde 70’ini aldıklarını ifade etti. Aynı işyerinden Adnan Gogi de imzalanan sözleşmenin iyi olduğunu dile getirdi.
‘Gelinen aşama iyi değil’
Park Bahçeler Temsilcisi Levent Çekkin ise zammın daha iyi olması gerektiğini belirtti. “Verilen vaatler yerine gelmedi. İkramiyenin 112 gün olması, pazar mesailerinin 1’e 3 olması, kıdemli işçiliği teşvik primi olması gerekiyordu” diyen Çekkin, diğer bölümlerde de benzer sıkıntıların olduğunu belirtti.
“Gişe ve otoparklarda çalışan işçilere kasa tazminatı, parklarda çöp toplayanlara ve kanallarda çalışanlara da koku primi verilmesi gerekiyordu” diyen Çekkin, gruplar arası farkın kaldırılmamasının da eksiklik olduğunu ifade etti. Çekkin, “Daha iyi sözleşme için sendikamızın yanında olduk. Daha iyi olabilirdi. Eksikleri unutmamalıyız” diye konuştu.
Otoparklar Temsilcisi Yücel Sözüpek, seçim süreci olması nedeniyle daha iyi bir sözleşmeye imza atabilecekken bunu başaramadıklarını dile getirdi. Görüşmeler sırasında iyi eylemler yapılmadığını söyleyen Sözüpek, “İşyeri komitelerinin oluşmasında sıkıntılar vardı. Otopark çalışanları olarak kasa tazminatı istiyorduk. İki sözleşmedir çözülmedi. Çamurun, ayazın altında türlü risklere rağmen 3. yerine 2. gruptan ücret almaya devam ediyoruz” dedi. Sözüpek, “Ev kiraları 400 YTL ve bir pazar çantası 50 YTL’ ye dolmuyor. Bunun giyimi, eğitimi ve sağlığı var. Bunları da düşünmek gerekir” dedi.
Park Bahçeler Temsilcisi Hamza Yılmaz da işçilerin sözleşmeden memnun olmadığını söyledi. Genel merkez yöneticilerinin işçilere ve temsilcilere sormadan sözleşmeyi bitirmelerine de karşı olduklarını belirten Yılmaz, şu eleştirileri yöneltti: “Bize dayanışmaya geçilmesini söylüyorlar. Bizlerin hazırladığı taslağın dışına çıkılıp işverenin hazırlamış olduğu taslağın kabul edilmesinin doğru olmadığı ortada.” (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İlk kez oy kullanacaklar

SONRAKİ HABER

4 Temmuz 1968 Derby Lastik Fabrikası işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa