04 Temmuz 2007 00:00

Bağımsız adaylar konuşuyor 27

İki dönem milletvekilliği yapmış olan Kars Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı Mahmut Alınak ile seçim bölgesini ve seçimleri konuştuk

Paylaş

Çeşitli dönemlerde iki kez milletvekilliği yapan Bin Umut Kars Bağımsız Milletvekili Adayı Mahmut Alınak Kürde siyaset yapmak ateşten gömlek giymekle eşdeğer olmuş. Barıştan, haklardan söz etmek köy yakmaların, binlerce faili belli kayıpların muhatabı olmayı getirmiştir diyor. Alınak’la Kars’ın sorunları ve seçimler üzerine konuştuk.

Sizce Kars ve çevre ilçelerinin en can alıcı sorunları nelerdir?
Kars ve çevresini ilgilendiren sorunlar aslında Türkiye’nin içinde bulunduğu meselelerden bağımsız değil. Fakat tabii bu demek değildir ki şehrimizin kendine has sorunları bulunmuyor.
Bu kentin insanları kent kurulalı beri evlatlarını Erzurum yollarında hastaneye yetiştirmek umuduyla kaybediyor. Kars’ta tabelası olan ama kendisi olmayan bir tıp fakültesi var ve bu duruma bir tek yetkili, bir tek bürokrat bırakın el atmayı dillendirmiyor bile.
Yine kahvehanelere baktığımızda içerisi dolu olmayan kahvehane yok gibi. Çünkü şehirde iş imkanı kısıtlı ve biri özelleştirilen çimento fabrikası ve şeker fabrikası dışında istihdam sağlayacak olanak yok.
Üretici köylülerin haliyse bakımını yaptığı hayvanının otunu, yemini bile karşılayamayacak bir durumda. Dün besleyip büyüttüğü hayvanını, bugün satın aldığı fiyatın altında dahi satamıyor.
Bakın gazetenizin okurlarına doğduğum ilçe Digor’dan çarpıcı bir örnek vermek istiyorum; ilçeme bağlı sekiz köy yıllardır lağım suyu içiyor, lağım suyuyla yıkanıyor, ihtiyaçlarını gideriyor. Verilen onlarca dilekçe, başvuru ilgililer tarafından karşılık bulamıyor.
Sorunları ortaya koyan, sorunların çözümüne ilişkin hamasi nutuklarla değil ezilen horlananlardan yana taraf olmak şehrin sorunlarını asgariye indirecektir.

Bilindiği gibi Kars Azeri, Gürcü, Alevi, Çerkez, Terekeme, Malakan, Kürt gibi birçok etnik yapının bir arada yaşadığı bir yer. Bu insanlara nasıl hitap etmeyi düşünüyorsunuz?
Kars’ta maalesef biz emek ve demokrasi güçleri kültürel ve ulusal farklılıkların ayrışmanın değil birliğin temeli olması gerektiği gerçeğini insanlarımıza kavratamadık. Bunda herkes kadar bizler de suçlu sayılırız. Birbirleriyle hiçbir çelişkileri olmayan bu unsurlar nedense seçim zamanı geldiği vakit ayrışmaya, cepheleşmeye çalıştırılıyorlar.
Bu ayrıştıran, bölen tutumun kimin tarafından kaşındığını ve politikaya alet edildiği biraz gözünü açmış olan her Karslının fark edebileceği bir gerçektir.
İşte bu gerçeği hiç bir zümrenin, etnik grubun adayı olmadığımızı haykırarak propaganda yapacağız.
Bu da Türk ve Kürt halkı arasında köprü olmaya çalışmakla olur. Türk halkının itilmek istendiği ırkçı, gerici mecradan çıkması için elimizden ne geliyorsa yapmakla olur.

Bilindiği gibi bağımsız adayların birleşik oy pusulasına dahil edilmesi Meclis’te jet hızıyla yasalaştırıldı. Sizce bu durum siz ve tüm bağımsızlar için bir handikap mıdır?
Nedense, politik alanda kedi köpek gibi birbirlerini yiyen iktidar ve muhalefet partileri iş gerçek demokrasiden ve özgürlüklerden yana tutum alan çevrelere gelince bu insanların politika yapmaması için elinden geleni ardına koymuyor. Birleşerek yasa çıkarıyorlar.
On dakikada tam bir mutabakatla çıkarılan bu yasayla halkımıza aslında şu denmek isteniyor, ‘Sen cahilsin, okuma yazma da bilmezsin, öyleyse yapacağım ayak oyunlarına da katlanacaksın...’
Ama geçmiş seçim dönemlerinde seçmen kendi adaylarını liste diplerine gömen partilere de ders vererek adayını liste on’dan verdiği oy çokluğuyla liste bir ile parlamentoya gönderme ‘cahilliğini’ göstermiştir.
Van’da Atilla Hun, Kars’ta ise Remzi Kartal’ın Meclis’e girmesi buna örnektir.

Geçtiğimiz günlerde terör gerekçesiyle Siirt, Şırnak ve Hakkari illerini kapsayan ‘Güvenli Bölge’ oluşturulması bağımsız adayların çalışmasını zorlaştıracak mıdır?
Egemen zihniyetin yüzyıllardan bu yana Kürt illerinde uyguladığı bu tip fiili durumlar sürdürdüğü resmi ideolojinin niteliğinde ne yazık ki zerre kadar esneme olmadığının dışa yansımasıdır.
Kürde siyaset yapmak ateşten gömlek giymekle eşdeğer olmuş. Barıştan, haklardan söz etmek köy yakmaların, binlerce faili belli kayıpların muhatabı olmayı getirmiştir.
Seçim öncesi orada burada patlayan bombalar, adı konulmayan ama bölgede hep kendini hissettiren olağanüstü hal görüntüleri hep belirli bir konseptin ürünüdür.
Bu cendereyi aşmak tüm bu olumsuzluklara karşın bölge bağımsızlarının ısrarlı, bilinçli, baş eğmeyen tavrıyla aşılacaktır. Bunun başka bir çıkar yolu da yoktur.

Mahmut Alınak kimdir?

1952 Kars’ın Digor ilçesinin Mewreg (Dolaylı) köyü doğumludur.
İlk ve ortaokulu Digor ilçesinde, lise öğrenimini ise Kars’ta yapan Alınak; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup halen aktif avukatlık görevini sürdürmektedir. Çeşitli dönemlerde 2 kez milletvekilliği yapan Alınak 1987 yılında SHP Kars, 1991’de gerçekleşen HEP-SHP ittifakında ise Şırnak Milletvekilliği görevi yapmıştır. Son 1.5 yıldır DTP Kars İl Başkanlığı’nı sürdürmekte iken 22 Temmuz erken genel seçimleri nedeniyle görevinden istifa ederek Kars’tan bağımsız olarak milletvekilliği adaylığına başvurmuştur. Alınak aynı zamanda Gündem gazetesi yazarlarındandır.
YARIN: Balıkesir Bağımsız Milletvekili Adayı İsmet Şahin
Uğur İ. Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Karpuzu sofradan eksik etmeyin

SONRAKİ HABER

Türkiye Haber-İş Sendikası’na açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...