04 Temmuz 2007 00:00

İngiltere’yi ‘doktor korkusu’ sardı

İngiltere’de son günlerde yaşanan bombalı saldırı girişimleriyle ilgili gözaltına alınanların sayısı 8’e yükseldi.
Şüphelilerin 6’sının doktor olması ülkede “tedirginlik” yaratırken, ...

Paylaş

İngiltere’de son günlerde yaşanan bombalı saldırı girişimleriyle ilgili gözaltına alınanların sayısı 8’e yükseldi.
Şüphelilerin 6’sının doktor olması ülkede “tedirginlik” yaratırken, Ortadoğulu oldukları ifade edilen doktorların “ülkelerinde saygın kişilikler oldukları” ifade ediliyor.
İngiliz basınına göre, şüpheliler arasında Ürdün, Irak, Suudi Arabistan ve Hindistan doğumlu olanlar var. Grubun liderinin de 26 yaşında Ürdünlü bir cerrah olduğu ileri sürülüyor. Yine İngiliz medyasına göre grubun, “El Kaide ile bağlantılı olduğu” ve “İngiliz hastanelerini kamufle olmak için kullandıkları” da iddialar arasında.
Polis, saldırı girişimlerinin arkasında İngiliz vatandaşlarının olduğuna da inanıyor.
Irak’ın siyasi etkileri
Öte yandan Independent’ın Irak muhabiri Patrick Cockburn ise Londra’daki eylem tarzına ve “Irak ilişkisi”ne dikkat çektiği makalesinde, “Saldırı girişimlerinin ardından, Irak’taki yöntemlerin İngiltere’ye sıçradığı yorumları yapıldı. Aslında doğru olan bunun tam tersi. Şüphelilerden birinin, bir milyon Iraklı mülteciye ev sahipliği yapan Ürdün’den olması şaşırtıcı. Zira bu durumda, bomba yapımı konusunda daha bilgili olması beklenirdi. Şu anda yayıldığına tanık olduğumuz, Irak’taki savaşın teknik etkileri değil, siyasi etkileri” dedi.
ABD saldırı bekliyor
Diğer taraftan ABD’li ABC Televizyonu ise, El Kaide’nin bu yaz ABD’de “çok büyük” bir saldırı planladığını iddia etti. ABC, bu bilginin kamuoyundan saklandığını öne sürdü. ABC haberini, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan gizli bir rapora dayandırdı ve 11 Eylül öncesinde de böyle bir istihbaratın alındığını vurguladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey Irak’ta sistematik işkence

SONRAKİ HABER

ABD’li ataşenin ölümü gizemini koruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...