04 Temmuz 2007 00:00

Kuzey Irak’ta sistematik işkence

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) hazırladığı bir raporda, “Kürt yönetimi denetimindeki Kuzey Irak polisinin, tutuklulara, aralarında elektrik şoku vermenin de bulunduğu çeşitli yöntemlerle rutin olarak işkence yaptığını ve ...

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) hazırladığı bir raporda, “Kürt yönetimi denetimindeki Kuzey Irak polisinin, tutuklulara, aralarında elektrik şoku vermenin de bulunduğu çeşitli yöntemlerle rutin olarak işkence yaptığını ve tutukluların aşırı kalabalık hapishanelerde hiçbir suçlama yöneltilmeden, keyfi yere ve kanuni yardım alma hakkı olmaksızın tutulduklarını” bildirdi. HRW’nin raporunda verilen bilgilere, bazı gazetelerde daha önceden de yer verilmiş ve haberlerde tutukluların mahkum edildiği ağır şartlara dikkat çekilmişti.
Ebu Garib taktikleri
Merkezi New York’taki örgüt raporun, 2006 yılında nisan ve ekim ayları arasında, “aşırı kalabalık ve temizlik şartlarından yoksun” tutuklama merkezlerinde, 150’den fazla tutukluyla yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığını duyurdu. Tutukluların görüşmeler sırasında, “metal çubuklar ve kablolar ile dövülmek ve kulak memeleri gibi vücudun duyarlı kısımlarına elektrik şoku vermek” gibi yöntemlerle kendilerine işkence yapıldığını söylediklerinin kaydedildiği raporda, “bazı tutukluların ise gözleri bağlı ve elleri kelepçeli halde günlerce tutulduklarına” dikkat çekildi.
Raporda, yüzlerce tutuklunun büyük bir kısmına suçlama yöneltilmediğine ve avukat tutma hakkının tanınmadığına dikkat çekildi.
Soruşturma talebi
Raporda, işkencenin, Kürt polisince tutuklananlar ile aralarında “direnişçi” olduğundan şüphelenilenlerin de bulunduğu, ABD ve Irak güçlerinin birlikte yaptıkları baskınlarda ele geçirilen kişilere karşı yapıldığı da ifade edilirken, iddiaların soruşturulması için uluslararası bir kuruluşun görevlendirilmesi de istendi.
HRW Irak araştırmacısı Eyüb Nuri da, “Sorguya çekmenin bir bölümünü işkence oluşturuyor ve tutuklulardan bilgi almak amacıyla kullanılıyor” dedi. Nuri ayrıca, “bazı tutukluların beraat ettikten sonra bile halen hapsedildiklerine” dikkati çekti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Vanunu’ya yeniden hapis yolu

SONRAKİ HABER

İngiltere’yi ‘doktor korkusu’ sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...