04 Temmuz 2007 00:00

İNSAN VE SPOR

Spor yapmak ve bedeni sağlıklı kalmanın bir yolu olarak etkin biçimde zinde tutmak… Bu, sağlıklı ve hiçbir bedensel engeli bulunmayan bir insan için önemli ve uygulanması zorunlu bir etkinliktir.

Paylaş

Spor yapmak ve bedeni sağlıklı kalmanın bir yolu olarak etkin biçimde zinde tutmak… Bu, sağlıklı ve hiçbir bedensel engeli bulunmayan bir insan için önemli ve uygulanması zorunlu bir etkinliktir. Koruyucu ve önleyici yanları düşünüldüğünde sağlıklı kalmanın en etkin yöntemidir bedensel aktivite.
Gelecekteki olası sağlıksızlık ve sağlık maliyetlerini azaltıcı etkileri düşünüldüğünde bir tür koruyucu hekimliktir .
Spor ve beden eğitimine, özürlü ve engelli bireyler açısından baktığımızda da bu rasyonel durum söz konusudur. Sportif aktivite, engeli bulunan bir öğrenciye, -ki bu ister bedensel olsun, isterse işitsel veya zihinsel- hem eğitimin etkili bir aracı olarak, hem de bedensel gelişimin zorunluluğu olarak mutlaka uygulanması gereken eğitim süreçlerini içerir.
Bedensel engelli öğrencilerin beden eğitimi ve sportif etkinliklerle kas ve hareket gelişimi, direkt alanla ilgili ve uygulanması zorunlu bir eğitim içerir. Ancak özel eğitim süreci içinde verilen destek eğitimi, eğitilebilir-öğretilebilir ders programı içerisinde ne yazık ki yer almamaktadır. Sadece fizyoterapi çalışmalarından oluşan bir bedensel uygulama söz konusudur. Kas içi uyarıcı süreçleri kapsayan fizyoterapi etkinliklerinde kısmen hareket fizyolojisine girilse de gerçekte egzersiz ve hareket fizyolojisi, beden eğitimi ve spor alanının bir etkinliğini içerir. Mutlaka da fizyoterapist-beden eğitimi öğretmeni işbirliği özellikle bedensel engel grupları için zorunludur.
Beden ve hareket alanı bugün artık bilimsel bir aktivite olarak kurumsallaşmaktadır. Özel eğitim gibi engel grubu alanında yapılan eğitim sürecinin anlamlı olması ve engellilerde bir gelişim beklentisine girilmesinde ortak çalışmanın önemi yadsınamaz. Çünkü her iki alan farklı bedensel uygulamaları ve hareket bilimini içerir, farklı uzmanlıklar gerektirir.
Ancak bu durum ülkemizde henüz kurumsallaşmış uygulamalara dönüştürülememiştir. Bu özel alanda, beden ve egzersiz eğitimi konusunda ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Özelikle beden eğitimi öğretmenlerinin atanma ve iş bulma problemlerinin yoğun olduğu şartlarda fizyoterapist-beden eğitimi işbirliği, engelli öğrenciler açısından da önemli bir gelişme olacaktır. Konuyu haftaya da sürdüreceğiz.
Hakan Keysan
ÖNCEKİ HABER

Osmanlı’da oyun bitmez!

SONRAKİ HABER

Orlando Magic Rashard Lewis’i transfer etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...