05 Temmuz 2007 00:00

Ücretleri ödenmeyen işçilerin sabrı taştı

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Öz Yapı ve Doruk İnşaat adlı taşeron firma tarafından yapılan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında çalışan işçiler, ücretleri ödenmediği için iş bıraktı.

Paylaş

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Öz Yapı ve Doruk İnşaat adlı taşeron firma tarafından yapılan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında çalışan işçiler, ücretleri ödenmediği için iş bıraktı.
İnşaatta çalışan 380 işçi, firmanın ücretlerini 3 aydır ödemediğini bildirdi. 3 gün süren eylemle ilgili tespit yapmak için inşaata gelen TOKİ yetkilileri, işçilerin tepkisiyle karşılaştı. TOKİ görevlilerinin tespit yapmasını ve inşaat alanından çıkışını engelleyen işçiler, bir an önce alacaklarının ödenmesini istedi.
AKP’ye yürüdüler
Daha sonra işçiler sopalarla şehir merkezindeki AKP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’na yürümek istediler. Bunun üzerine polis işçilere saldırarak işçilerin yürüyüşünü engellemek istedi. İşçiler ise polis barikatını aşarak şehir merkezi yönüne yürüyüşe devam ettiler. Polis ile işçiler arasında arbede yaşanırken, bir polis işçilere ateş açtı. Polisin müdahalesi sonucu 10 işçi gözaltına alındı. Çok sayıda işçi de yaralandı.
İlerleyen dakikalarda olay yerine gelen Lüleburgaz Kaymakamı Lütfullah Gürsoy, işçilerin sözcüleriyle görüştü. İşçilere sorunlarını bildiklerini ileri süren Gürsoy, “TOKİ yetkilileriyle bizzat görüşeceğim” dedi. Ancak verilen söze karşın bir şey yapılmadı.
‘Mermi kulağımı sıyırdı’
Yaşanan olaya ilişkin DİHA’ya bilgi veren işçilerden Hanifi Atalay, herhangi bir karşılık vermemelerine rağmen polisin kendilerini dağıtmak için önce cop ve biber gazı kullandığını ve daha sonra da üzerlerine ateş açtığını belirterek, “Burada insanlar perişan durumda çalışıyor. TOKİ yetkilileri keşif yaptığı sırada onları rehin alıp paramızı istedik, bunun üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri anlaşılmaz bir müdahalede bulundu. Üzerimize ateş eden polis, az daha kardeşimin ölümüne sebep oluyordu. Mermi kulağını sıyırıp geçti” dedi. İşçilerin toplamının 40 bin YTL alacağı bulunduğunu, ancak kimsenin tek kuruş alamadığını kaydeden Atalay, aynı şirketlerin İzmit ve Gölcük inşaat alanlarında da durumun aynı olduğunu ve oradakilerinde eylem yaptığını aktardı. Firma ve TOKİ yetkilileri, konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, olayın mahkemeye intikal ettiği ve mahkemenin vereceği kararın bekleneceği öğrenildi. TOKİ’nin işçilere olan toplam borcunun ise 1 trilyonu bulduğu kaydedildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Emekliler yine mahkeme kapılarında

SONRAKİ HABER

Eylem sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...