05 Temmuz 2007 00:00

BBC muhabiri aylar sonra serbest

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin Gazze Şeridi’nde geçen mart ayında İslam Ordusu adlı bir örgüt tarafından kaçırılan muhabiri Alan Johnston serbest bırakıldı. İngiliz muhabirin salıverilmesinde, geçen haftalarda Gazze’nin kontrolünü ele...

Paylaş

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin Gazze Şeridi’nde geçen mart ayında İslam Ordusu adlı bir örgüt tarafından kaçırılan muhabiri Alan Johnston serbest bırakıldı.
İngiliz muhabirin salıverilmesinde, geçen haftalarda Gazze’nin kontrolünü ele alan Hamas etkin rol oynadı.
Dün sabah saatlerinde İngiltere’ye hareket etmek için Kudüs’e geçen Johnston da serbest bırakıldıktan sonra, Filistin Devlet Başkanı tarafından feshedilen birlik hükümetinin başbakanı İsmail Haniye ile bir araya geldi.
Hamas, Gazze’nin kontrolünü eline aldığından bu yana BBC muhabirini 114 gün önce kaçıran İslam Ordusu’na Johnston’u serbest bırakması için baskı yapıyordu. Muhabirin serbest bırakılması için Filistin’de birçok eylem düzenlenmişti.
İngiliz muhabirin ilk sözleri
İslam Ordusu’nun önceki gece Hamas’ın askeri kanadına teslim ettiği Johnston yaptığı ilk açıklamada, “Özgür olmak çok heyecan verici. Serbest olmak en fantastik şey” diye konuştu. Tutsaklık günlerini anlatırken “Bazı zamanlar çok korkutucuydu” diyen Johnston, “Pek çok defa rüyamda serbest bırakıldığımı gördüm, ancak her seferinde yine tutsak tutulduğum odada uyandım” dedi. Johnston’ın serbest bırakılması için fidye pazarlığı yapılmadığı, muhabirin, “önemli bir dini liderin fetvası üzerine serbest bırakıldığı” öğrenildi.
BBC de konuya ilişkin açıklamasında, “oldukça ferahladığını” belirtti. İngiltere ve İsrail de “memnuniyetlerini” dile getirdiler.
Dünyaya mesaj
Diğer yandan BBC muhabiri, salıverilmesinin hemen ardından coşkulu bir Filistinli kalabalığın eşliğinde Haniye ile görüşmeye geldi.
Haniye İngiliz muhabirle düzenlediği basın toplantısında, 25 Haziran 2006’dan beri esir alınan İsrailli asker Gilad Şalit’in “serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılmasını umduklarını” söyledi. Bunun, “İsrail’in mantıklı düşünmesinden geçtiğini” ifade eden Haniye, Şalit’in İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılmasına olanak sağlayacak biçimde serbest kalmasına yönelik bir anlaşmaya varılmasını umduklarını kaydetti.
Hamas’ın Gazze Sözcüsü ise, Alan’ın serbest bırakılmasının “dünyaya Hamas’ın Gazze’de güvenliği tesis edebileceğinin mesaj” olduğunu vurguladı.
Hamas’ın sürgün lideri Halid Meşal ise “Halkımızın imajına büyük zarar veren bu sayfayı kapatabildik. Hamas’ın çabaları Alan Johnston’un özgürlüğüne kavuşması sonucunu doğurdu” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

İsrail 15 yaşındaki Filistinliyi öldürdü

İsrail işgal ordusunun, Batı Şeria’daki operasyonları sürüyor. İşgalciler en son El Halil’de 15 yaşındaki Filistinli bir çocuğu katletti. Ordu, “elinde oyuncak tabanca taşıyan Filistinli çocuğu yanlışlıkla öldürdüğünü” açıklamaktan çekinmedi.
Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudilerin kutsal saydığı El Halil kasabasında on binlerce Filistinlinin yanı sıra birkaç yüz Yahudi yerleşimci de yaşıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Almanya demiryollarında etkili grevler

SONRAKİ HABER

Fransa’da ‘İmparator Sarko’ dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...