05 Temmuz 2007 00:00

Almanya demiryollarında etkili grevler

Almanya demiryollarında ücret artışı ile toplu iş sözleşmelerine yönelik olarak pazartesi günü başlayan uyarı grevleri, ülkenin birçok yerinde tren seferlerinin büyük ölçüde aksamasına neden oluyor.

Paylaş

Almanya demiryollarında ücret artışı ile toplu iş sözleşmelerine yönelik olarak pazartesi günü başlayan uyarı grevleri, ülkenin birçok yerinde tren seferlerinin büyük ölçüde aksamasına neden oluyor. Dün de devam eden uyarı grevleri nedeniyle Kuzey Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerinde tren seferleri hemen hemen tümüyle dururken Berlin, Stuttgart, Frankurt ve Münih’te de hızlı tren seferlerinde büyük aksamalar oldu. Hanau, Fulda, Rüsselsheim, Nürnberg ve Potsdam kentlerinde de aksamalar meydana geldi.
Transnet ve GDBA’nın ortak çağrısıyla başlayan ve dün de devam eden grevlere makinist sendikası GDL de katılıyor. Emekçilerin, Alman demiryollarının (DB AG) “tartışılabilir bir teklifle görüşme masasına dönmesi için” baskıyı artırmaları bekleniyor.
İşçileri bölme taktiği
İşçilerin ücret artışı talebine reel olarak ücretleri düşürme ile yanıt veren DB AG ise grevci işçileri bölmeye çalışıyor. Transnet ve GDBA’nın yüzde 7’lik ücret talebini “yüksek ama tartışılabilir” diye yorumlayan DB AG Şefi Hartmut Mehdorn, “Ama GDL’in talebi üzerine tartışmaya bile gerek yok, bunu diğer sendikalar da böyle görüyor” dedi.
Bu açıklamanın ardından Transnet ve GDBA sendikaları eleştiri oklarını GDL’ye yönelttiler. GDL ise “DB AG kamuoyuna açıklama yapacağı yerde taleplerimizi gelip bizimle görüşsün” açıklamasında bulundu. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

BBC muhabiri aylar sonra serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...