05 Temmuz 2007 00:00

Tezkere tartışmaları alevleniyor

Diplomatik kaynaklar, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için siyasi karar alınması halinde tezkerenin Dışişleri’nden yarım günde çıkabileceğini dile getirdiler.

Paylaş

Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyona ilişkin tartışmalar sürerken, tezkerenin hazırlanmasının çok az zaman alacağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, “Yeter ki karar alınsın, öncellikli bir konu olacağı için tezkere Dışişleri’nden yarım günde, hatta bir saatte çıkar” dediler.
AKP Hükümeti’nin, 22 Temmuz seçimi öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapılması gereğini vurguladığı sınır ötesi operasyon için harekete geçip geçmeyeceği tartışılırken tezkere konusunda Dışişleri Bakanlığı’nda bir hazırlık olup olmadığı üzerinde de duruluyor. Diplomatik kaynaklar ise bu konuda önemli olanın siyasi karar alınması olduğuna dikkat çekerek tezkerenin hazırlanmasının çok az zaman alacağını ifade ediyor.
ANKA’nın haberine göre diplomatik kaynaklar, bu konudaki değerlendirmelerde Dışişleri Bakanlığı’nda tezkerenin hazırlanmasının yarım saatlik işi olduğunu belirterek metnin hazırlanması ve bakanlık bünyesindeki onay prosedürünün tamamlanmasının yarım gün alabileceğini belirttiler.
Operasyon için karar alınması halinde tezkerenin Dışişleri Bakanlığı’ndan Başbakanlığa gideceğini, buradan TBMM’ye gönderileceğini anımsatan diplomatik kaynakların değerlendirmesi şöyle:
“Tezkere çok hızlı bir biçimde hazırlanır. Yeter ki operasyon için karar alınsın. Öncelikli bir konu olduğu için Dışişleri’nden çıkması çok az zaman alır. Yarım gün, hatta bir saat. Tezkere yarım saatte hazırlanır, bakanın imzasından çıkması da yarım saat alır.”
‘ABD’liler kaygılı’ iddiası
Bu arada ABD’nin PKK ile mücadelede Türkiye’nin endişelerini gidermek için hızlı hareket etmemesinin, bazı Amerikalı yetkilileri kaygılandırdığı bildirildi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bazı Amerikalı yetkililer, “ABD’nin politikasını belirleyenlerin, Türkiye’nin Irak’ta PKK’yı takip etmesinin, Irak ordusunun önemli bir parçası olan Kürt güçleriyle büyük bir çatışma çıkmasına neden olabileceği riskini tahmin edemediklerini” söyledi.
Amerikalı üst düzey bir diplomat, “Türkiye’nin 22 Temmuz’daki seçimlerden önce Irak’a girme olasılığının çok yüksek olduğu” görüşünü dile getirerek, “Amerikan hükümetinin Türkiye’nin kaygılarını gidermek için yeterince dikkatli davranmadığını ve kaynak ayırmadığını” savundu. (HABER MERKEZİ)

Dışişleri: K. Irak anlaşmanın ön koşulu değildi

Dışişleri, ABD’yle 1 milyar dolarlık hibe anlaşmasında, Türkiye’nin bir taahhüdü olmadığını, Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesi halinde ABD’nin yardımı askıya alma hakkı olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı, CHP lideri Deniz Baykal’ın iddia ettiği Türkiye ile ABD arasındaki hibe anlaşmasını doğruladı, ancak “Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon düzenlemeyeceği” şeklinde ön koşulu olmadığını, ABD’nin bu durumda ödemeyi askıya alma taahhüdü bulunduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine Müsteşarlığı’nın bu paraya ihtiyaç olmadığı yönündeki görüşü üzerine bu anlaşmadan daha sonra vazgeçildiğini ve TBMM’ye sevk edilmediğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Tuğluk seçim bürosu açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...