06 Temmuz 2007 00:00

Bağımsız adaylar konuşuyor 29

Bin Umut Yalova Bağımsız Milletvekili Adayı Mine Aygören ile seçimleri, adaylık sürecini ve Yalova’nın sıkıntılarına çözüm önerilerini konuştuk

Paylaş

Bin Umut Yalova Milletvekili Adayı Mine Aygören Meclis’te bugünkü gidişata itiraz edecek, yaşanan olayların üzerine gidecek bir temsiliyet yoktur diyor. Mine Aygören ile seçim sürecini ve Yalova’nın sıkıntılarını görüştük.

Neden Bin Umut ve neden milletvekili adayısınız?
Türkiye’de seçim yasaları ve yüzde10 barajı, toplumun ve demokrasinin önüne konulmuş bir barajdır. Demokrasi güçlerinin ittifakı ve halkımızın sesi olmaya çalışan temsilciler olarak Bin Umut adaylığını seçtik. Baraj nedeniyle oylarımızın bizleri temsil etmeyen partilere gitmesini istemiyoruz. Bu yüzden bağımsız adaylık halk iradesinin Meclis’e taşınmasının da bir yolu olacaktır.

Genel seçimlere giderken önünüzde nasıl bir Türkiye tablosu var? Nasıl bir seçim süreci yaşanıyor?
Türkiye’de İsveç nüfusu kadar, yani 8 milyon işsiz vardır. Milyonlar açlık sınırının altında yaşamaktadır. Ekonomik göstergelerin iyiye gittiği iddiaları gerçekleri yansıtmamaktadır. Askeri harcamalar en büyük harcama kalemi olmaya devam etmektedir. Tarıma dayalı üretim dibe vurmuş durumdadır. Yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkesi tahrip olmuş durumdadır. Sauna çetesi, Şemdinli olayları hâlâ çözülememiştir, Dink cinayeti hâlâ aydınlatılmamıştır. Meclis’te bu duruma itiraz edecek, olayların üzerine gidecek bir temsiliyet yoktur.

Sizce Yalova’daki en büyük sorun nedir?
Yalova’daki büyük depremin yaraları sarılmadan, bunca ölümlere rağmen yapılaşma bozukluğu devam ediyor. Yapılması gereken güçlendirmeler hâlâ yapılmış değil. Deprem unutulmuş görünüyor. Bütün bunlar yaşanacak bir depreme karşı hazırlıksız yakalanacağımızı gösteriyor.

Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz? Milletvekili seçildiğinizde Meclis’te hangi temel sorunları gündeme getireceksiniz?
Cinsiyet sorunu tarihsel, sınıfsal, toplumsal boyutları olan bir sorundur. Kadının başta siyasi alanda temsiliyeti de oldukça sınırlıdır. Meclis ve partiler cinsiyet eşitsizliği karşısında çözümsüz kalmışlardır. Bu nedenle bizler Meclis’te kadın iradesinin Meclis’e taşınması noktasında iyi birer örnek teşkil edeceğiz. Rantçı ekonomiye karşı üretimi ve sosyal adaleti savunacağız. Laiklik tartışmaları konusunda gerçek laikliği ve inançlara saygı gösterilmesini savunacağız. Tek mezhebi ve tek dini savunan idari yapılanmaları değiştireceğiz. Tüm inançların kendisini geliştirmesi rahatlığını sağlayarak din derslerini zorunlu olmaktan çıkaracağız. Ülkemizin ve gezegenimizin en büyük sorunu olan doğa ve ekolojik denge konusunda her zaman duyarlı olacağız ve bilimsel çalışmalar yapacağız. Nükleer enerjiye yatırımın karşısında olacağız. Kyoto Sözleşmesi’ne imza atılması için çaba harcayacağız. Doğamızı ve tarihimizi tahrip eden barajların yapılmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin AB’ye katılımını hızlandırmak, müzakere sürecinin tam üyelikle sonuçlandırılması için çaba göstereceğiz. AB yolunda ilerleme kaydedilmesi için gerek AB nezdinde gerekse Meclis’te yoğun çalışma içinde olacağız. Ortadoğu ve dünyada kalıcı barışın sağlanması için üzerimize düşen barış şiarını yüksek sesle söyleyeceğiz. Kıbrıs’ta Türklerin ve Rumların eşit özgür ve gönüllü birlikteliğini savunacağız.

Son olarak seçmenlerinize ne söylemek istersiniz?
Yalova’dan bir milletvekili adayı olarak; en büyük hayalim Yalova’nın metropol ve çok kültürlü yapısından kaynaklı, her kesiminden oy alarak Meclis’e bir Türkiye mozaiğini temsil ederek girmek istiyorum. Her kesimden oy alarak Meclis’e girişimle, halklar arasındaki ayrımcılığın halkların kendisinden değil, sistemin kendisinden kaynaklandığını ispatlayacağım. Yalova halkına hizmet benim için esastır. Dünyanın gözünü Yalova’ya çevirecek kadar hizmet anlayışı ile Yalova’yı örnek bir il haline getireceğiz. Projelerimle Yalova’nın kalkınması için ve refah düzeyinin artışında katkım olacağını düşünüyorum. En büyük hayalim Yalova’ya bir kadın sığınma evi yaptırmak. Yalova’da gençlere yönelik işsizlik ve uyuşturucuya karşı mücadele etmek, gençliğin dinamizmini, sağlıklı düşünen ve yaşayan beyinlere dönüştürmek için spor ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirilmesi için çalışacağım.
Kürt sorununun ısrarla çözümsüz bırakılmasından dolayı kadınların yaşamın her alanında yok sayılmasından dolayı aydınlarımız ve düşüncelerine uygulanan şiddetten dolayı, 82 Anayasası’nın hâlâ yürürlükte olmasından dolayı, yaşanan ekonomik dar boğazdan dolayı, yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğünün tanınmadığından dolayı, gençlerimizin geleceksiz bırakılmasından dolayı, kültürel zenginliğimize tek tipçilik dayatıldığından dolayı, ülkemizi kaosa sürükleyen iktidarın alternatifsiz ve muhalefetsiz olmasından dolayı Bin Umut bağımsız adayıyım. Yalova’yı temsil etmek istiyorum.


Mine Aygören kimdir?

1958 Diyarbakır doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. 17 yıllık eğitimciyim. 3 çocuk annesiyim. Halkımın sorunlarına duyarlıyım. Kadın olarak ve Bin Umut taşıyarak Meclis’e gireceğim.
YARIN: Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş
Sertaç Kayar
ÖNCEKİ HABER

Medyayı Akif Beki mi yönetiyor?

SONRAKİ HABER

Acılarımdan biri Sivas

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...