06 Temmuz 2007 00:00

Bin Umut Adayları geliyor

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği Bin Umut bağımsız milletvekili adayları Diyarbakır’da hemen hemen her mahallede seçim irtibat büroları açıyor. Her biri mini bir mitinge dönüşen açılışlarda temel vurgular Kürtlerin kendi

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği Bin Umut bağımsız milletvekili adayları Diyarbakır’da hemen hemen her mahallede seçim irtibat büroları açıyor. Her biri mini bir mitinge dönüşen açılışlarda temel vurgular Kürtlerin kendi kimliği ve talepleriyle parlamentoya gideceği ve AKP Hükümeti’ne yönelik eleştiriler oluyor.
Kayapınar’da Selahattin Demirtaş Seçim İrtibat Bürosu’nun açılışına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, klasik bir seçim çalışması yürütmediklerini belirterek, “Çok daha derin anlamı olan bir barış mücadelesinin, bir var olma çabasının uğraşını veriyoruz” dedi.
‘Sayın Başbakan tekliyorsunuz’
Baydemir, dil, kültür, demokrasi, sivilleşme, Avrupa Birliği entegrasyonu gibi konularda çabaları olduğunu söyleyen hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ı da eleştirdi. Baydemir şöyle konuştu: “Buradan halkın sorması lazım. Siz 365 kişi ile ne yaptınız da bundan sonra ne yapacaksınız? Sayın Başbakan Diyarbakır’da 12 Ağustos 2005’te beni de heyecanlandıran bir konuşma yapmıştı. Sonra konuşmayı Yüksekova’da sürdürdü. Türkiyelilik üst kimliği, çok dillilik, çok kültürlülük, toplumsal barış, Kürt sorununun varlığı ve demokratik çözümü gibi... Şimdi Sayın Başbakan’ın Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı seçim mitinglerine bakıyoruz. Ne diyor Sayın Başbakan? Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek ampul... Tekliyorsunuz Sayın Başbakan, tekliyorsunuz.”
Bu sözler üzerine kalabalıktan “Yuh” sesi yükselirken, Baydemir, “Yuhalamayın, ama 22 Temmuz’da sandık başında Kayapınar halkı oyunu Sayın Selahattin Demirtaş’a vererek tekleyenleri cevap vereceğinize inanıyorum” dedi.
‘23’ünde Ankara’dayız’
Bağımsız adaylardan Selahattin Demirtaş ise, Meclis’e gitme konusunda kararlı olduklarını söyledi.
Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi oylarınız boşa gidecek diye tehdit etmeye çalışıyorlar. Bu halkın iradesi Meclis’e gitmesin diye yüzde 10 barajını koruyan siz değil misiniz? Bu halkın temsilcileri Meclis’e gitmesin diye birleşik oy pusulası yasasını çıkaran siz değil misiniz? Afyon’dan, Trabzon’dan, İzmir’den adamlarını gönderip burada bağımsız aday başvurusu yaptıran siz değil misiniz? Şimdi bu halk ‘yüzde on barajı’, ‘birleşik oy pusulası barajı’ ve ‘naylon bağımsız aday barajı’nı yıkıp geçecek, baraj tanımayacak.”
Şilbe’de seçim irtibat bürosu açan milletvekili adaylarından Akın Birdal da “Burada açılan büro 10’uncu büro oldu. Ama bitmedi, bundan sonra bir büro daha açacağız. Bu ayın 23’ünde Ankara’da Meclis’te açacağız” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

SHP Diyarbakır’da Bin Umut’u destekleyecek

SHP Diyarbakır İl Başkanı Seyfettin Kızılkan, Bin Umut bağımsız milletvekili adaylarına destek vereceklerini açıkladı.
SHP Diyarbakır İl binasında basın toplantısı düzenleyen Seyfettin Kızılkan, Bin Umut Diyarbakır bağımsız milletvekili adaylarını destekleyeceklerini söyledi. Danıştay 8. Dairesi’nin Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı görevden almasını ‘siyasi bir karar’ olarak niteleyen Kızılkan, halkın iradesiyle seçilen insanlara ipotek konulduğunu ifade etti. Kızılkan, AB’ye aday olan Türkiye’nin, uluslararası hukukla çatışan kararlar almasının Türkiye’ye zarar verici olduğunu söyledi. Yüzde 10’luk barajın demokratik olmadığını kaydeden Kızılkan, barajın altında kalan partilerden biri olan SHP’nin 22 Temmuz’daki genel seçimlere katılmayacaklarını hatırlatarak, SHP’nin Diyarbakır İl Örgütü olarak oylarını Bin Umut Adaylarına vereceklerini belirtti. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bin Umut’a engelleme çabası

SONRAKİ HABER

9 yaşındaki Mizgin’e karakolda puşi sorgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...