06 Temmuz 2007 00:00

Bol horonlu Yayla Festivali

Adını, Lazca yayla demek olan ‘gola’dan alan “Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği” tarafından ikincisi düzenlenen Yeşil Yayla Festivali tulum eşliğinde oynan horanlarla başladı.

Paylaş

Adını, Lazca yayla demek olan ‘gola’dan alan “Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği” tarafından ikincisi düzenlenen Yeşil Yayla Festivali tulum eşliğinde oynan horanlarla başladı.
Festivalin startı Rize’nin Pazar ilçesindeki yürüyüş ile verildi. Çalınan tulum ve açılan pankartın ardından yürüyüşe geçen festival katılımcıları yol boyunca Karadeniz ezgileri söyledi.
Yürüyüş kortejinin ezgilerine sokak aralarındaki vatandaşlar eşlik etti. Yürüyüşçüler arasında yer alan geleneksel Laz müziği sanatçısı Birol Topaloğlu’nun hem tulum çalıp hem en bilindik Karadeniz türkülerini söyletmesi, çevredekilerin türkülere katılımını kolaylaştırdı. İlçede bir yandan seçim araçlarıyla parti propagandalarının sürmesi, bazı vatandaşlarca festival katılımcılarının da parti faliyeti yürüttüğü yanılgılarına yol açtı. Tulum sesini duyup gelen bazı vatandaşların “bunlar hangi partiden” sorusunu sorduğu dikkat çekti.
Yürüyüş “Karadeniz babanızın çöplüğü değil” karikatür sergisinin yapıldığı Mehmet Akif Pirim Spor Salonu’na ulaşılmasıyla son buldu. Açılış konuşmasını yapan organizasyon komitesinden Refika Topaloğlu, festivalin amacına ilişkin kısa bir bilgi vermesinin ardından programdaki bir aksaklığa açıklama getirdi. Festival kapsamında, Ali Konyalı’nın Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin öncülüğünde hayata geçen, Türkiye ve Yurtdışı’nda pek çok yerde ilgi ile karşılanan “Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari” sergisi yer alacaktı. Fakat bu gerçekleşmedi. Refika Topaloğlu’nun verdiği bilgiye göre, sergi son katıldığı etkinlikte kum fırtınasının azizliğine uğramış ve hasar görmüş.
Refika Topaloğlu’nun konuşmasının ardından, katkılarından dolayı, Çaykur Genel Müdürü Önder Yüce’ye plaket takdim edildi.
Ayrıcalıklı sergi
Karadenizli karikatüristler tarafından çizilen karikatür sergisini gezenler, Karadeniz insanın ince mizahını yansıtan karikatürlerinin yanı sıra ayrı bir tatla karşılaştılar. Sergiyi, sergi salonunda tulum eşliğinde tepilen horonların ritmiyle gezme fırsatını elde ettiler. Hemşinlilerin ve Lazların tulum sesini duydukları yerde oluşturdukları halkaya, sergi salonunda tanıklık etmenin coşkusunu yaşayan yurtdışından gelen misafirler de horona dahil olmaya çalıştılar.
Festivalin ilk gününde ayrıca Hemşin Belediyesi Konferans Salonu’nda organik tarım paneli gerçekleştirildi. Seçkin Yeniçırak’ın “Siz veya onlar” adlı belgesel filmi ile açılan panelde organik tarım Karadeniz öznelinde tartışıldı. Konuşmacılarn arasında Çaykur Çay Araştırma Enstitüsü’nden Ayhan Haznedar, Hemşin bölgesinde organik hayvancılık üzerinde çalışan Yusuf Çoşkun ile Doğu Karadeniz’de çevre ile ilgili araştırmaları olan Seçkin Yeniçırak yer aldı.
Vatandaş Mustafa...
Gerçek bir dünya cenneti olarak bilinen ve SİT alanı ilan edilen Fırtına Vadisi’nde yapılacak olan hidro elektrik santralleri bütün Çamlıhemşin halkının uykusunu kaçırmıştı. İçlerinden santrale karşı bütün benlikleriyle karşı koyanlar çıktı. Soyadı ile anılmasını gerekli görmeyen Mustafa’ya çevreciler “Vatandaş Mustafa” dediler. Santrale karşı hukuk mücadelesi veren Avukat Remzi Kazmaz, hem mücadeleyi hem de Vatandaş Mustafa’yı belgesel filme çevirerek ölümsüzleştirdi. Kazmaz’ın senaryosunu yazdığı belgesel filmin adı “Vatandaş Mustafa” oldu.
Doğanın vazgeçilmezliğini, küçük çaplı bir elektrik santrali için burada yaşayan insanların yaşamının göz ardı edilmesini ve buna karşı mücadeleyi anlatan film, festivalinin ilk gününün son etkinliği olarak gösterildi.
Festival kapsamında Fındıklı, Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde vücut sörfünden raftinge, atma türkülerden konserlere, sergilerden kamplara çeşitli etkinlikler yer alacak. (Rize/EVRENSEL)
Bülent Falakaoğlu
ÖNCEKİ HABER

Bıyıklarınızı ihmal etmeyin

SONRAKİ HABER

Geleneksel Erciyes tırmanışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...