06 Temmuz 2007 00:00

Bush halen sabır bekliyor

ABD Başkanı George Bush, ABD’lilerden Irak işgali konusunda sabırlı olmalarını istedi.Batı Virginia’daki bir üste “4 Temmuz Bağımsızlık Günü” dolayısıyla yaptığı...

Paylaş

ABD Başkanı George Bush, ABD’lilerden Irak işgali konusunda sabırlı olmalarını istedi.
Batı Virginia’daki bir üste “4 Temmuz Bağımsızlık Günü” dolayısıyla yaptığı konuşmada, ABD’nin kuruluşuyla Irak işgalini karşılaştıran Bush, çoğunluğunun kendisini ve politikalarını onaylamadığı ABD’lilerden “daha çok sabır, daha çok cesaret ve daha çok fedakarlık” isteyerek “Eğer Irak’tan işimiz bitmeden çıkarsak, teröristler zafer ilan edip silahlarını bırakmaz. Bizi evimize kadar izlerler” açıklamasını yaptı. Amerikan vatandaşlarının “evde güvenlik” için Irak’taki işgal askerlerini desteklemeleri ve Irak’taki El Kaide’yi yenmeleri gerektiğini savunan Bush, “Bu çok zor bir savaş. ABD’nin güvenliği söz konusu olmasaydı, birliklerimden böyle zor bir yola girmelerini istemezdim” dedi.
Sabır kalmadı
Bush’un bu açıklamaları, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Irak işgali ve askerlerin çekilmesi konusundaki baskılara denk gedi.
Bush’un kendi partisi içindeki Cumhuriyetçi bazı milletvekillerinin de destek verdiği Demokratlar, Senato’da bu ay Irak’la ilgili bir dizi önerge veriyor. Bush’un, halen sabır beklediği ABD’liler arasında ise işgale destek oranı gün geçtikçe düşüyor. Iraklıların büyük bir çoğunluğu da ABD işgalinin son bulmasını talep ediyor ve Saddam rejimi döneminin daha iyi olduğunu belirtiyor.
CNN’in geçen hafta yaptırdığı bir anket ise ABD’de işgale destek verenlerin oranının bugüne kadarki en düşük seviyeye gerilediğini ortaya koymuştu. Ankete göre halkın yüzde 69’u Irak’ta işlerin gün geçtikte kötüleştiğini düşünüyor. Durumun iyiye gittiğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 17. İşgale destek verenlerin oranı, ilk kez yüzde 30’a gerilerken karşı çıkanlar ise ankete katılanların üçte ikisini oluşturmuştu.
Yeni ittifak girişimi
Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kürdistan Demokratik Partisi ve Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin lideri olduğu Şii Dava Partisi’yle “ittifak” oluşturacaklarını açıkladı.
Aynı zamanda KYB’nin lideri de olan Talabani, bu konuda girişimde bulunduklarını, bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Talabani, “Bu ittifakın, Irak genelinde etkisi olacak, aşiret ve mezhep damgası olmayacak. Diğer siyasi güçler için de bir başlangıç olmasını umut ediyorum” dedi.
3 partinin ittifak oluşturması, mezhep gerginliğinin had safhada olduğu Irak’ta Sünnilerin yönetim dışı kalmasına neden olabilir. Zira Meclis’teki en büyük Sünni blok Ulusal Uyum Cephesi, meclis ve kabineyi boykot kararı almıştı.
Kuzey kaynıyor
Talabani’nin bu açıklamalarından kısa bir süre sonra ise Irak’ın kuzeyinde işgal askerleri ile Kürt polis ve birliklerine saldırılar düzenlendi. Irak’ın kuzeyinde bir ABD helikopterinin düştüğü, bir askerin öldüğü bildirildi. Helikopterin neden düştüğü belirtilmedi, bir asker de yaralandı. Bağdat’ın güneyinde de direnişçilerle çatışmaya giren Amerikan askerlerinden biri hayatını kaybetti.
Yine kuzeydeki Kerkük’te düzenlenen 3 saldırıda ise 2 kişi öldü, 6’sı yaralandı. Kerkük’teki bir diğer bombalı saldırıda ise bir kişi öldü, 3’ü yaralandı. Kerkük’ün 110 km. güneyinde pusuya düşürülen, 4 şoförün kaçırıldığı da öğrenildi. (DIŞ HABERLER)

Talan yasasına boykot engeli

Irak’ta dün tartışmalı Petrol Yasası’nı görüşmesi beklenen Meclis, Sünni partilerin boykotu ve Sadr Hareketi’nin muhalefeti nedeniyle gündeme alınamadı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, yasanın dün görüşüleceğini söylemişti. Irak kabinesinin geçen günlerde onayladığı yasa, Batılı tekellerine Irak enerji kaynaklarını daha rahat tarumar etmelerinin yolunu açıyor. Meclis Başkanı Sözcüsü, ülkede grevlere de neden olan Petrol Yasası’nın, Sünnilerin boykotu bitmediği sürece “onaylanamayacağını” belirtirken, Başkan Vekili ise yasanın ne zaman görüşüleceği konusunda açıklama yapmadı. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel hükümet ise bakanlar kurulunun Petrol Yasa Tasarısı üzerinde değişiklik yapmasından önce kendisine danışılmadığını açıklayarak, metindeki değişiklikleri reddettiğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Avustralya’da kriz yaratan itiraf

SONRAKİ HABER

LİMAN ARKASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...