06 Temmuz 2007 00:00

Rusya, Kaliningrad kartını sürdü

ABD’nin Doğu Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı Füze Kalkanı Projesi’ne karşılık Kremlin, Rusya’nın Kaliningrad bölgesine takviye asker ve füze teçhizatı konuşlandırabileceğini açıkladı.

Paylaş

ABD’nin Doğu Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı Füze Kalkanı Projesi’ne karşılık Kremlin, Rusya’nın Kaliningrad bölgesine takviye asker ve füze teçhizatı konuşlandırabileceğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı ve başbakan yardımcısı Sergei Ivanov, ABD’nin planlarından vazgeçmemesi durumunda, Rusya’nın Kaliningrad’da böyle bir adım atabileceğini söyledi.
Açıklamasında, Rusya’nın ABD’ye yaptığı; “Projeyi, Rusya’nın güneyine taşıyalım” teklifini hatırlatan Ivanov, “Washington bu teklifi kabul ederse Kaliningrad’a takviye güç sevkıyatına gerek kalmayacak” dedi.
Rusya şiddetle karşı çıktığı ABD’nin füze planına karşı önce de füzelerinin yönünü “Soğuk Savaş” dönemindeki gibi konuşlandıracağını belirtmişti. ABD Başkanı George Bush ile Rusya lideri Viladimir Putin arasında, Bush’un evinde yapılan zirveden de konuya ilişkin somut sonuç çıkmamıştı. Rusya liderini ikna etmeye çalışan Bush, Putin’in, Güney Rusya teklifini üstü kapalı reddetmişti.
Kaliningrad, Füze Sistemi’nin yerleştirileceği ülkelerden Baltık kıyısında Polonya yakınlarında yer alıyor.
Gazprom ve Transneft silahlanıyor
Öte yandan Rus parlamentosu, beklenmedik bir kararla enerji tekelleri Gazprom ve Transneft’in “tesislerini korumak için kendi silahlı birliklerini kurma hakkı” tanıdı. 450 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada, tasarı 341 oyla kabul edildi. Yasa uyarınca, iki şirket boru hatlarının güvenliği için kendi silahlı birimlerini kurabilecek.
Rusya’daki en büyük medya grubuna ve ülkenin en büyük üçüncü bankasına sahip Gazprom, Avrupa’nın bir numaralı doğal gaz sağlayıcısı. Transneft ise Rusya’daki petrol boru hatlarının tamamını kontrol ediyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İmam kaçtı, medrese vazgeçmedi

SONRAKİ HABER

İsrail, Gazze saldırılarını yoğunlaştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...