06 Temmuz 2007 00:00

PETKİM karanlık ellerde

PETKİM’in özelleştirilmesi için gerçekleştirilen ihale tamamlandı, ancak işçiler mücadeleyi bırakmıyor. PETKİM’in yüzde 51 hissesi 2 milyar 50 milyon dolara TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’na satılırken işçiler, mücadeleye devam edeceklerini bildirdiler

Paylaş

PETKİM’in özelleştirilmesi için gerçekleştirilen ihale tamamlandı, ancak işçiler mücadeleyi bırakmıyor. PETKİM’in yüzde 51 hissesi 2 milyar 50 milyon dolara TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’na satılırken işçiler, mücadeleye devam edeceklerini bildirdiler. Petrol-İş Sendikası da ihalenin iptali için yargıya başvuracak.
PETKİM ihalesinin yapıldığı Swiss Otel etrafında işçilerin eylemi nedeniyle yoğun önlem alındı. Hatta bir gün öncesinden sokak trafiğe kapatılırken, işçileri otele yaklaştırmamak için iki zırhlı araç da otel önünde tutuldu. Bunun yanı sıra işçiler için ayrıca barikatlar oluşturuldu. İşçiler ve aileleri ise buna karşın slogan ve alkışlarla tepkilerini sürdürdüler.
İşçilerin eylemi sürerken içeride de ihale gerçekleştirildi. Elemeli yazılı turların ardından 1 milyar 680 milyon dolarlık ‘başlangıç fiyatı’ ile açık artırmaya başlandı. Açık artırma sonunda PETKİM’in yüzde 51 hissesi, blok olarak 2 milyar 50 milyon dolara Rus-Kazak ortaklığı TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’na satıldı. Böylece daha önceki satışla birlikte PETKİM’in yüzde 75’i yabancı sermayenin eline geçti.
Dava açılacak
İhale ile ilgili açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise PETKİM’in kârı ve kamusal yararı bir yana, kurulu tesisleri ve mal varlığı ile değerinin 5-6 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. PETKİM’in değerinin üzerinde satıldığı iddialarına tepki gösteren Öztaşkın, “Ne yazık ki bu görüntü, Türkiye’nin sahipsiz olduğu görüntüsünü ortaya koyuyor” dedi. İhale sonucunun devir anlamına gelmediğini belirten Öztaşkın, ihalenin iptali için dava açacaklarını bildirdi. Rakamlar da Özaşkın’ı doğruluyor. Türkiye’nin en büyük entegre petrokimya tesisi PETKİM, 50’yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle sanayi için hammadde üreticisi konumunda. Türkiye’deki petrokimya sektörünün yıllık cirosunun 6 milyar dolara yaklaştığı ve Türkiye’de sektörün güçlü bir büyüme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Beklenti, 2015’te sektör büyüklüğünün 15 milyar dolara ulaşacağı yönünde. Zira PETKİM’in 2006 yılı cirosu 1.5 milyar dolara ulaşmıştı. 2007 hedefi ise yüzde 10 ciro ve üretim artışıydı. 2006 sonunda pazar payı yüzde 27 olarak gerçekleşen PETKİM’in bu yılın ilk çeyreğindeki kârı, geçen yılın aynı dönemindeki 3 milyon YTL’den 50.1 milyon YTL’ye yükseldi.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, PETKİM’in seçimlere iki hafta gibi kısa bir zaman kala satılmasının, AKP’nin yeniden iktidara gelmesi durumunda işçi ve emekçilerin değil, sermayenin taleplerini yerine getireceğini gösterdiğini bildirdi. Özelleştirmenin yoksulluk ve işsizlikten başka bir şey getirmediğine dikkat çeken Köroğlu, AKP dışındaki CHP, MHP, DP gibi partilerin de seçim bildirgelerinde özelleştirmeye yer verdiğini, özelleştirmeyi durdurmak için hiçbir şey yapmadıklarını kaydetti. Köroğlu, emekçilere seçimlerde özelleştirmeci partilere oy vermeme, kendi seslerini Meclis’te dile getirecek Bin Umut Adaylarına destek olma çağrısı yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

3 kere satışa çıktı

PETKİM ihale süreci, 20 Ocak 2003 tarihinde yayımlanan ilan ile başladı. Son teklif verme tarihi olan 2 Nisan 2003’te 5 yatırımcıdan teklif alındı. 6 Haziran 2003 tarihinde yapılan ihaleyi Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret AŞ kazandı. Ancak, Standart Kimya’nın, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından verilen süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda, PETKİM ihalesi iptal edilerek 10 milyon dolar tutarındaki geçici teminat mektubu irat kaydedildi. PETKİM’in yüzde 88.86’sına tekabül eden İdare Hissesi’nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 26 Ağustos 2003 tarihinde yeniden ihaleye çıkartıldı ve son teklif verme tarihi 30 Ocak 2004’te yeterli teklif verilmediği için ihale iptal edildi.
ÖNCEKİ HABER

PETKİM işçisinin seçim tercihi belli!

SONRAKİ HABER

İmam kaçtı, medrese vazgeçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...