06 Temmuz 2007 00:00

DİSK’in CHP’yi destekleme kararına taban itiraz etti

DİSK 22 Temmuz seçimlerinde CHP-DSP ittifakı ile bağımsız milletvekili adaylarını destekleyeceğini açıkladı. Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada, üyelerinden, tüm eksikliklerine rağmen...

Paylaş

DİSK 22 Temmuz seçimlerinde CHP-DSP ittifakı ile bağımsız milletvekili adaylarını destekleyeceğini açıkladı. Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada, üyelerinden, tüm eksikliklerine rağmen CHP-DSP ittifakını desteklemelerini istedi.
Bağımsız adaylara da destek çağrısı yapılan açıklamada, “Bütün sendikalarımızı, il ve ilçelerde bu temel politikalara uygun nitelikteki seçim çalışmalarına, yerel koşulları da gözeterek aktif destek vermeye davet ediyoruz” denildi.
DİSK’in kararıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren, sol ittifakların desteklenmesini DİSK’in bir yıldır söylediğini, bu ittifakı da sadece CHP ve DSP’nin kurduğunu kaydetti. Bağımsızların desteklenmesi konusunu şubelere bıraktıklarını belirten Seren, “Fakat ağırlıklı olarak CHP-DSP desteklenecek” dedi.
DİSK’in yeri Bin Umut Adaylarının yanı
Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, DİSK’in açıktan çağrı yaparak CHP ve DSP ittifakına destek istemesinin işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunların devam edeceği anlamına geldiğini dile getirdi. AKP ile CHP’nin işçi ve emekçiler açısından aynı partiler olduğunu ifade eden Aslan, böyle bir çağrıya katılmadığını ve desteklemediğini ifade etti. “Sendikacının yapması gerekenin işçi ve emekçilerin sorunlarına çözüm arayacak, Türk ve Kürt halkının barış demokrasi özlemlerine yanıt verecek olan Bin Umut Adaylarının yanında olmaktır” diyen Aslan, DİSK’in açıklamasının sendikacılığın iflası anlamına da geldiğini belirtti.
CHP değil bağımsız adaylar
Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, 13-14 Temmuz’da Başkanlar Kurulu olduğunu, kurul üyelerine, işçilere sorulmadan alınan bir kararı uygun bulmadıklarını kaydetti. Karaca, “CHP’nin özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı bir duruşu yok. Mevcut uygulanan IMF politikalarını aynen uygulayacağını söyleyen bir parti. DİSK’in bu politikaları uygulayan partileri desteklememesi gerektiğini düşünüyoruz. Emekten, barıştan, demokrasiden yana ve IMF politikalarına hayır diyen, eğitimin, sağlığın özelleştirilmesine karşı çıkan bağımsız adayların desteklenmesini isterdik” diye konuştu.
İşçi sınıfı mücadelesine destek veren partilerin desteklenmesini isteyen Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, CHP’nin kendi mücadelelerine somut olarak bir destek sunmadıklarını belirterek, “AKP’ye karşı mevcut sol güçler bir ittifak oluşturmalı ama bunun adresinin CHP olup olmadığı kocaman bir soru işareti kafamda” dedi.
Haberimiz yok
Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Saim Geylani, “İşin iç yüzü şu; sendikanın önemli bölümü CHP’li. Kararla ilgili çok net bilgi sahibi değiliz. 13-14 Temmuz’da Başkanlar Kurulu’muz var. Gündemin oluşumuna göre seçimlerle ilgili düşüncelerimizi de aktaracağız” diye konuştu.
DİSK yönetiminin seçim derdinde olduğunu, kendilerinin ise geçim derdi ile uğraştıklarını belirten Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar, işçilerin şu anki Meclis’ten bir beklentisi olmadığını belirterek; “AKP-CHP-MHP koalisyonu gibi görünüyor. Bunların hiçbirisinin programında işçi, emekçi yok. Programlarında işçilerin olmadığı partilerin desteklenmemesi gerekir” dedi. Çınar, DİSK’in kararından haberi olmadığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bilgen’e büyük destek

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...