06 Temmuz 2007 00:00

AKP’nin seçim yalanı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yapılan ‘sadece kimlik belgesi ile sağlık ocaklarında ücretsiz muayene olunabileceği’ açıklamasının gerçek olmadığı ortaya çıktı

Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yapılan ‘sadece kimlik belgesi ile sağlık ocaklarında ücretsiz muayene olunabileceği’ açıklamasının gerçek olmadığı ortaya çıktı.
Bakan Akdağ’ın, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolün ardından, sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarının 1 Temmuz’dan itibaren ücretsiz hizmet vereceğini açıklamasına rağmen, sağlık ocaklarında herhangi bir muayene ücreti ödemeyen vatandaş, ilaçlarını almak üzere eczaneye gittiğinde 90 YKr ile 3.1 YTL arasındaki muayene ücreti ile karşılaşıyor. Seçim yatırımı olarak nitelenen 1. basamak sağlık hizmetlerinin ‘ücretsiz’ olacağı açıklamalarının da bir yalandan öteye geçmediği açığa çıktı.
‘Sağlık, seçim malzemesi yapılıyor’
Sağlık ocaklarında tahsil edilmeyen muayene ücretleri, eczanelerde alınırken, yurttaşlarla karşı karşıya kalan eczacılar da durumdan şikayetçi. Sağlık ocaklarında herkesin ücretsiz muayene olabileceği söyleminin gerçeği yansıtmadığını ifade eden İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ücretsiz muayene aldatmacasının yurttaşların yanı sıra eczacıları da zor durumda bıraktığını söyledi. Uygulamayı, ‘her yönüyle saçma sapan’ olarak niteleyen Sayılkan, “Devlet bize tahsilat görevi veriyor, ancak devletin bir diğer kurumuna karşı, mali denetime karşı savunmamız yok” dedi. Alınan ücret karşılığında fiş ya da makbuz veremediklerini söyleyen Sayılkan, “Bazı yurttaşlar, kendilerinden alınan söz konusu paraların eczacıların kendilerine kaldığını sanıyor ve arkadaşlarımıza tepki gösteriyor. Oysa alınan para, SSK, Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kuruluşlarının bütçesine dahil oluyor. Yani eczacılara devlet tarafından tahsilatçılık görevi verildi. Bu kabul edilebilir bir şey değil, tahsilat yaparken hoşnut olmuyoruz. Yurttaşlardan da eczacılara karşı anlayışlı olmalarını bekliyoruz” diye konuştu. Birtakım konuların seçim malzemesi yapıldığını ve halkın kandırılmasını kimsenin içine sindiremeyeceğini dile getiren Tuncay Sayılkan, ortada büyük bir aldatmaca olduğunu sözlerine ekledi.
‘Ticaret yapıyorlar’
SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir ise AKP Hükümeti’nin sağlık ocaklarına yazar kasa koyarak sağlığın ticaretini yaptığını belirterek, “AKP’nin Sağlık Bakanı seçim yatırımı olarak basında ve seçim meydanlarında, sağlık ocaklarına giden vatandaşların ücretsiz muayene olacağını söyledi. Buna rağmen devletin, muayene ücretini eczanelerden, eczanelerin de yurttaşlardan aldığı belgelerle ortaya çıktı” dedi. SSK’lı yakınları ve emeklileri ile Bağ-Kur çalışanları ve yakınlarından muayene ücreti alındığına dikkat çeken Demir, “Sonuçta AKP hükümetinin ve Sağlık Bakanı’nın seçim yalanı ortaya çıkmıştır. Muayene ücretlerinden sonra elektrik, su, telefon faturaları da mı eczaneler tarafından tahsil edilecek?” dedi.
Bu arada 14 Mayıs 2007 tarihinden beri İzmir’de pilot uygulaması yapılan aile hekimliği sisteminde de “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun”da yer almamasına rağmen yurttaşlardan 1 ay süresince muayene ücreti alındığı ortaya çıktı.
Hukukçular, yurttaşların bu uygulama kapsamında ödedikleri ücretlerin geri iadesi talebi ile dava açabileceklerini ifade ettiler. (İzmir/EVRENSEL)
Ozan Sürücü
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

İnegöl’de katliam gibi kaza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...