06 Temmuz 2007 00:00

‘Gerede sistemi kurulsaydı Ankara’da su sorunu olmazdı’

Ankara’da barajlarda 5 aylık su kaldı. Ağustos ayında su kesintileri başlayacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e göre susuzluğun nedeni kuraklık

Paylaş

Ankara’da barajlarda 5 aylık su kaldı. Ağustos ayında su kesintileri başlayacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e göre susuzluğun nedeni kuraklık. İMO Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş ise su kıtlığının asıl nedeninin Gerede sisteminin devreye sokulmaması olduğunu belirtiyor.
Ankara’ya günde ortalama 1 milyon 200 bin metreküp su veriliyor. Kurtboğazı ve Çamlıdere Barajı’ndan Ankara’ya verilebilecek su miktarı ise yaklaşık 200 milyon metreküp. Sonbahar aylarında yağışlarla birlikte su miktarı artsa bile 2007’nin son aylarında Ankara’da su sorunu devam edecek.
Su tartışması giderek büyürken gözden kaçan nokta ise azami su hacmi 1 milyar 120 milyon metreküp olan Çamlıdere Barajı. Kurtboğazı Barajı’nın yaklaşık 12 katı büyüklüğünde olan Çamlıdere Barajı’nın kapasitesinin çoğu atıl durumda. Barajın kod sınırı, yani normalde kullanıma alınmayan su miktarı 232 milyon metreküp. 5 milyon dolara mal olan motopomp sistemiyle bugünlerde kod altındaki suyun 100 milyon metreküpü çekilerek Ankara’ya veriliyor. Kod altından su çekilmesi barajın doğal dengesini tehlikeye atarken, 132 milyon metreküplük su her koşulda atıl durumda kalıyor.
Murat Karayalçın döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş’ın bu sorulara verdiği yanıt, Gökçek’in “Susuzluğun nedeni kuraklık” tezini çürütür nitelikte. Toptaş, 1976’da inşasına başlanılan ve 1985’te faaliyete geçen Çamlıdere Barajı’nın Ankara Su Master Planı uyarınca büyük inşa edildiğini belirterek, “Çamlıdere Barajı’nın arazisinin geniş ve elverişli olması nedeniyle, burada su depolamak ve Ankara’ya su teminini güvence altına almak için baraj büyük tutulmuş” diyor. Devlet Su İşleri’nin Gerede-Çamlıdere Projesi’ni hazırladığını kaydeden Toptaş, Gerede sisteminin devreye sokularak Çamlıdere Barajı’nı besleyen kaynakların çoğaltılmasının hedeflendiğini kaydediyor. Toptaş, “Önce Işıklı ardından da Körler Barajı’nın inşa edilmesinin ve bu barajlarda toplanacak suyun Çamlıdere Barajı üzerinden Ankara’ya verilmesi planlandı” diyor.
‘Sorumlu ASKİ ve Gökçek’
Toptaş, şunları söyledi: “DSİ, ASKİ ile protokoller yaparak, kaynak bulduğu ölçüde projeleri yürüttü ve ASKİ’den bedelini faizsiz talep etti. Gerede sistemi için DSİ gerekli etütleri yaptı ve Çamlıdere-Gerede projesinin birinci aşaması için kredi buldu. Ancak aldığımız bilgiye göre ASKİ, DSİ’nin bulduğu krediyi reddetti, DSİ ile olan protokolü bozdu ve ‘Ben kendim yapacağım’ dedi. Su temini ve dağıtımından sorumlu hale gelen ASKİ, asli görevini yapmak yerine kaynaklarını yol, kavşak, alt-üst geçitlere harcadı. Ankara’da su sorununun nedeni kuraklık değildir. Bizzat görevini yapmayan ASKİ ve Melih Gökçek’tir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Onur Bakır
ÖNCEKİ HABER

Deli dana riski devam ediyor

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...