07 Temmuz 2007 00:00

Nasreddin Hoca şenlikleri başladı

48. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri, geleneksel olarak Sıra Yarenleri ve Delall’ın, halkı şenliğe çağrısıyla başladı. Bu yıl Nasreddin Hoca ile eşini Kadir Çöpdemir ile Gülsen Tuncer canlandırıyor.

Paylaş

48. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri, geleneksel olarak Sıra Yarenleri ve Delall’ın, halkı şenliğe çağrısıyla başladı. Bu yıl Nasreddin Hoca ile eşini Kadir Çöpdemir ile Gülsen Tuncer canlandırıyor.
Akşehir’de düzenlenen Nasreddin Hoca şenliklerinin 48’incisinin açılışında, şenlik çarşısı olarak kurulan çadırlarda geleneksel el sanatları ve diğer ürünlerin tanıtımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katılımıyla Akşehir Kültür Merkezi’nin açılışı yapıldı. İstanbul’daki AKM’yi yıkmaya çalışırken Konya Akşehir’deki AKM’yi açan Atilla Koç, konuşmasında yine bir gafa imza attı. Yunus Emre Vakfı’nın kuruluşundan söz eden Bakan Koç, “Diğer ülkelerin de benzer oluşumları var, bunun en güzel örneği Fransızların Cervantes’idir” dedi. Koç’un ünlü İspanyol yazar için “Fransız” ifadesini kullanması, açılışa katılanların gülüşmesine neden oldu.
Öğleden sonra Nasreddin Hoca Türbesi’nde Nasreddin Hoca’nın şenliğe çağrısı yapıldı. Temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir ve çömezleri, türbeden çıkarak halkı selamladı. Hoca, bu yılki etkinliklerin temasını şöyle dile getirdi: “Bu yıl biraz kırgınım. Güzelim Akşehir’i, güzelim ülkeyi ve güzelim dünyayı vuran küresel ısınma ve bunun sonucundaki çölleşme yüreğimi dağladı. Doğayı kurcalamayın baylar!”
Kent Müzesi ve konuk evinin açılışının ardından Kent Müzesi’nin bahçesinde AKSEV’in düzenlediği Akşehir Yemekleri Yarışması yapıldı. Yemekler konuklara da ikram edildi. Belediye Parkı’nda Homur çizerlerinin karikatür sergisi halkla buluştu.
Bunun ardından Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi ve Nasreddin Hoca müzesinde, Hoca ile eşinin buluşması gerçekleştirildi. Nasreddin Hoca’nın temsili eşini, tiyatro ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer canlandırdı. Nasreddin Hoca’nın, Hoca ile eşinin buluşmasına geç kalan Kültür Bakanı Atilla Koç’a; “Yahu ben kılıbık adamım, sizi beklerken neredeyse hanımdan dayak yiyecektim” demesi üzerine Bakan Koç; “İnsan bir yaşa kadar kılıbık olur, bir yaştan sonra da kalbi ılık olur” diyerek espriyle karşılık verdi.
Geleneksel göle maya çalma töreni ise Sorgun Köyü Özus Çiftliği içindeki gölette yapıldı. Daha sonra küresel ısınma ve çölleşmeye dikkat çekmek için toprağa “su mayası” töreni gerçekleştirildi. Temsili Nasreddin Hoca Çöpdemir şöyle dedi: “Yıllarca göle mayayı tutturamadık. Umarım suya çaldığımız bu maya tutar, yoksa gidecek bir yerimiz yok. Su yoksa hayat da yok demektir. Buradan da birilerine sesleniyorum: Doğayı kurcalamayalım baylar.”
Akşam da Açık Hava Tiyatrosu’nda Çizgi Bant Yarışması, Kısa Metrajlı Komedi Filmleri Yarışması, Afiş Yarışması, Gülmece Öyküleri Yarışması, Uluslararası Nasreddin Hoca Fotoğraf Yarışması ve 23 Nisan Resim Yarışması’nda derece alanlara ödülleri verildi. Ayrıca fotoğraf sanatçısı İsa Çelik’e de plaket verildi. İlk günün etkinlikleri, Ferhat Göçer’in konseri ile sona erdi. (Akşehir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kundakçılar Londra Meydan Sahnesi’nde

SONRAKİ HABER

Edebiyatımızın koca çınarı: Rıfat Ilgaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...