07 Temmuz 2007 00:00

Bush’un Füze Sistemi tehlikede

ABD Başkanı George W. Bush’un, Rusya’nın tepkisine neden olan Doğu Avrupa’ya konuşlandıracağı Füze Kalkanı Sistemi (Yıldız Savaşları) projesi tehlikeye girdi.

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush’un, Rusya’nın tepkisine neden olan Doğu Avrupa’ya konuşlandıracağı Füze Kalkanı Sistemi (Yıldız Savaşları) projesi tehlikeye girdi.
Gelecek hafta ABD Kongresi’nin gündemine gelecek olan Füze Sistemi Bütçe Tasarısı’nın, Kongre üyelerince reddedilebileceği belirtiliyor. Temsilciler Meclisi’nin diğer kanadı Amerikan Senatosu’nda da Doğu Avrupa’ya Füze Kalkanı Sistemi’nin pahalıya mal olması nedeniyle “olumsuz bir havanın hakim olduğu” ifade ediliyor.
Bush yönetimi, İran ile Kuzey Kore’yi bahane ederek Doğu Avrupa ülkeleri Polonya ile Çek Cumhuriyeti’ne Füze Kalkanı Sistemi kurmayı planlıyor. Plana şiddetle karşı çıkan Rusya ise bu sistemi “kendisine yönelik bir tehdit” olarak algıladığını belirterek, “planın hayata geçmesi durumunda gerekli adımları atacağını” ifade ediyor. Füze Sistemi’ne karşılık, kendi füzelerini tıpkı “Soğuk Savaş” döneminde olduğu gibi hedeflendireceğini belirten Kremlin, plana karşı en son Polonya yakınlarındaki Kaliningrad kentindeki askeri durumunu artıracağı uyarısında bulunmuştu.
Savunma bütçesi tehlikede
İngiltere’de yayınlanan “The Guardian” gazetesinin haberinde, Füze Kalkanı Sistemi bütçe tasarısını gelecek hafta gündemine alacak olan ABD Kongresi’nin, söz konusu bütçeyi engellemesi halinde Bush’un, “Doğu Avrupa planlarının suya düşeceği” ifade edildi. Kongre’nin böyle bir karar alması durumunda, ABD Senatosu’nun da milyonlarca dolarlık bütçeyi onaylamayabileceğini belirten gazete, “Böyle bir durumda ABD Başkanı da veto silahını kullanır. Bu haliyle de ABD’nin tüm savunma bütçesi tehlikeye girer. Temsilciler Meclisi’nde geçen ay Füze Sistemi’ne ilişkin yapılan 40 milyon dolarlık ön hazırlık bütçesi de onaylanmamıştı” ifadelerini kullandı.
Senato Silahlı Güçler Komitesi’nin de Doğu Avrupa’da inşa edilecek bir Füze Sistemi’ni, “çok pahalı” ve “sınanmamış” olarak gördüğünü belirten İngiliz The Guardian gazetesi, “Kongre, 2008 savunma bütçesini daraltmaya çalışıyor. Zira bu bütçe, Bush’un Irak’a gönderdiği ek askerler nedeniyle bir hayli şişti” ifadelerini kullandı.
Rusya konusu
Öte yandan Bush’un, Füze Sistemi konusunda “şüpheli” olan Senato Komitesi’nin, Rusya ile yaşanan krizi de “olası ret gerekçeleri” arasında gösterdiğini belirten İngiliz gazete, “Komite planın, Rusya ile kriz aşılmadığı sürece ertelenmesini istiyor. Ayrıca ABD yönetimi, Varşova ve Prag ile de tamamen anlaşabilmiş değil” diye belirtti.
Senato’nun “erteleme” önerisine karşılık, Bush’un ise “İran tehlikesi” bahanesini öne sürdüğünü belirten Guardian, “Bush, ertelemenin, nükleer silah sahibi olmasının an meselesi olduğunu iddia ettiği İran nedeniyle tehlikeli olacağını belirtiyor. Fakat Komite’nin bu konuya ilişkin son kararında, İran’ın 2015 yılına kadar uzun menzilli füze ya da nükleer savaş başlığı sahibi olmasının kesin olmadığı ifade edildi” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak’ta talan yasasına destek yok

SONRAKİ HABER

Silahlar, Müşerref’e doğruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...