09 Temmuz 2007 00:00

Mekanın çok ötesinde anlam

Türkiye'nin en meşhur tren garı Haydarpaşa'yı anlatan ''Zaman ve Uzam İçinde Haydarpaşa Garı'' okurla buluştu. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Mutlu Binark, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi lisans öğrencisi Gani Çulha ve TCDD çalışanı İshak Kocabıyık'ın kaleme aldığı kitap, Mülkiyeliler Birliği Yayınları'ndan çıktı

Paylaş

Türkiye'nin en meşhur tren garı Haydarpaşa'yı anlatan ''Zaman ve Uzam İçinde Haydarpaşa Garı'' okurla buluştu. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Mutlu Binark, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi lisans öğrencisi Gani Çulha ve TCDD çalışanı İshak Kocabıyık'ın kaleme aldığı kitap, Mülkiyeliler Birliği Yayınları'ndan çıktı. Haydarpaşa Garı'nın inşasını, tarihteki, edebiyattaki ve filmlerdeki yerini de işleyen kitapta, Haydarpaşa Garı'na ilişkin çok sayıda siyah-beyaz fotoğraf da yer aldı.
Limanı ve çevresi özelleştirilerek uluslararası ticaret merkezine dönüştürülmesi girişimleri süren Haydarpaşa Garı'nı konu alan kitap, Haydarpaşa'nın duvarlarını aşan önemini de gözler önüne koyuyor.
Buluşma noktası
Pek çok filmde İstanbul'a gelenlerin ilk durağı olarak görülen, pek çok yazıya, kitaba ve şiire konu olan Haydarpaşa Garı, kitapta şöyle özetleniyor: ''Her toplumda belli tarihsel dönemlerde bazı mekanlar, tarihsel, toplumsal veya siyasal bir olayın başlangıç, gerçekleştirilme veya sonlanmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı toplumsal hafızada ayrı bir yere, simgesel değere sahiptir. Bu mekanların sahip olduğu simgesel değer, kolektif belleklerde ve popüler kültür metinlerinde canlı tutulur, sözlü kültür kanalları ve kitle iletişim araçları tarafından bu mekanlara atfen değer dolaşıma sokulur. Türkiye'de simgesel değere sahip mekanlardan biri de Haydarpaşa gar ve liman alanıdır. Haydarpaşa Garı, hem yolun sonu hem de başlangıç noktasıdır. Farklı tren hatlarını kullanan yolcuların hedeflerine ulaşmasında gar, bir buluşma noktasıdır. Haydarpaşa Garı, sadece demiryolu taşımacılığına olanak sağlayan iç avlu ile bu avlu zemininde ve liman alanında gerçekleşen olaylar, geçenler, gidenler ile değil avluyu çevreleyen tarihi binası, hizmet veren TCDD personeli ile farklı öykülere sahiptir." (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...