09 Temmuz 2007 00:00

İslamabad’da yüksek gerilim

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Lâl Medresesi’nde (Kırmızı Cami) bulunan Taliban yanlısı öğrencilerin direnişi ve Pakistan ordusunun kuşatması sürüyor

Paylaş

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Lâl Medresesi’nde (Kırmızı Cami) bulunan Taliban yanlısı öğrencilerin direnişi ve Pakistan ordusunun kuşatması sürüyor. Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref dün, teslim olmayı reddeden öğrencileri “öldürmek” ile tehdit ederken bu tehditten kısa bir süre sonra ise Pakistan Ordusu, Kırmızı Cami’ye baskın düzenledi.
Medrese duvarını dinamitle yıkan Pakistan askerleriyle dün gece yoğun çatışmaya giren öğrenciler, operasyonu yöneten yüksek rütbeli bir subayı öldürdü, bir diğerini yaraladı. Pakistan Enformasyon Bakanı Muhammed Ali Durrani ise “Operasyonlar sürecek, teslim olmak zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık bir haftadır kuşatma altında olan Lâl Medresesi etrafındaki çatışmalarda, bugüne değin 19 kişinin öldüğü ifade ediliyor. Resmi açıklamaların aksine isyancı öğrenciler ise en az 80 arkadaşlarının öldürüldüğünü açıklamıştı.
Gazi: Adalet istiyoruz
Öte yandan Pakistan’da Lâl öğrencilerinin liderliğini yapan İmam Abdürraşid Gazi, “şehit olmalarının Pakistan’da İslam devrimini başlatacağını umduğunu” söyledi. “Yoksullar için adalet istiyoruz. Yiyecek ekmekleri olmalı” diyen Gazi, “Allah’a inanıyoruz ki kanımız ülkede bir devrime yol açacaktır. Allah’ın izniyle İslam devrimi bu halkın kaderi olacak. Zinaya, rüşvete, baskıya, müstehcenliğe ve adam kayırmacılığa son verilmesini istiyoruz. İslami sistemin uygulanması tüm bu sorunlara çare bulacaktır” ifadelerini kullandı.
Müşerref’in kârı
Medrese’deki çatışmalar sürerken Müşerref yönetimi ise öğrencilerle ilgili iddialarına her gün bir yenisini ekliyor. Öğrencilerin El Kaide ile bağlantılı olduğunu iddia eden İslamabad, dün de öğrenciler arasında, kafası kesilerek öldürülen ABD’li gazeteci David Pearl’ün katillerinin olabileceğini iddia etti.
Ülkedeki kaynaklar ise çatışmaların, Müşerref’in hükümet karşıtı eylemlerle sarsıldığı döneme denk gelmesine dikkat çekiyor. General’in, kuşatma ile ülkede Yüksek Mahkeme Başkanı’nı görevden almasının ardından başlayan eylemleri bastırdığına vurgu yapılıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Brown aradığı bahaneyi buldu

SONRAKİ HABER

MHP’nin idam sırrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...