09 Temmuz 2007 00:00

Lider Deri işçisinden CHP’li patrona tepki

İzmir’in en büyük deri fabrikası olan Lider Deri’de, sendikaya üye oldukları için işten atılan 26 işçinin direnişi 22 Haziran’dan bu yana sürüyor

Paylaş

İzmir’in en büyük deri fabrikası olan Lider Deri’de, sendikaya üye oldukları için işten atılan 26 işçinin direnişi 22 Haziran’dan bu yana sürüyor. İşçiler, aynı zamanda Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Lider Deri patronu Jak Galiko’nun parti üyesi olması nedeniyle CHP İzmir İl Binası önünde eylem yaptılar. İşçiler, sendikalaştıkları için yaşadıkları sorunları görmeyen AKP’ye de tepkililer.
Bina girişine “Sendika hakkımızı savunuyoruz” pankartı açan işçiler adına Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, CHP yetkilileri ile görüştü. Daha sonra bütün işçileri yukarı toplayarak konuşan CHP yetkilisi Zikri Dursun, Lider Deri patronunun kesinlikle CHP üyesi olmadığını ileri sürdü. Patronun kendilerine sürekli CHP’li olduğunu söylediğini aktaran işçiler ise daha sonra binadan ayrıldılar.
Gerekçe doğru değil
Lider Deri patronu, sendikaya üye olan işçileri “İşyerini küçülteceğim” bahanesiyle işten atmıştı. Ancak o günden bu yana üretim daha da artarken, mevcut işçilere fazla mesai yaptırmaya başladı. Daha önce haftada bir gelen fasoncular ise haftada 3-4 gün gelip çalışmaya başladılar. Çoğu işçinin asgari ücretle çalıştırıldığı Lider Deri’de 100 civarında kadın işçi bulunuyor.
İşten atılanları görmüyorlar
Bir yıldır Lider Deri Fabrikası’nda sendikal mücadele verdiklerini belirten Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, fabrikada zorunlu mesailerin çok fazla olduğunu ve ustaların sürekli olarak işçilere hakaret ettiğini ifade etti. Bu koşullar nedeniyle sendikalaşan işçilere patronun baskı yaptığını belirten Alagöz, işçilerin, “Eğer istifa etmezseniz buradan ayrıldıktan sonra hiçbir yerde çalışamazsınız” şeklinde tehdit edildiğini söyledi. Alagöz, patronun, üye olmayan işçilere yakın gözükmeye çalışarak eskiden paralı olan çayları 2 gündür ücretsiz dağıttığını, ayakçıların ücretlerine de zam yaptığını kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce, “Gidin özel sektörde örgütlenin” dediğini hatırlatan Alagöz, “Ancak bugün sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçileri görmezden geliyorlar. Her şeye rağmen mücadelemizi sonuna kadar götüreceğiz” diye konuştu.
Deri-İş Teşkilatlandırma Sekreteri Gürsel Menteşe de direnişin bütün işçilerin direnişi olduğunu belirterek “O yüzden işçilerden yana bütün herkesten desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.
‘Onurlu yaşamak istiyoruz’
Direnişteki işçilerden Abdullah Bozan, son zamanlarda çalışma koşullarının çok ağırlaştığını belirtti. Fabrikada havalandırma sisteminin olmadığını dile getiren Bozan, “Kötü çalışma koşulları yüzünden sendikalı olmaya karar verdik. Bu mücadelemizi sendikamızla birlikte başaracağımıza inanıyoruz. İşçilerin yanında olan herkesin maddi manevi destek olmasını bekliyoruz” dedi.
11 yıldır makineci olarak çalışan Alaaddin Bay, çalışmaya başladığı günden beri yıllık izin kullanamadığını söyledi. Bay şöyle devam etti: “Patron bizi anlamamakta ısrar ediyor. İşten çıkarılan işçilere, ‘Sendikadan istifa edin, kapının önünde beklemeyin. Sizlere tazminatınızın 3-5 katını vereyim’ deniyor. İçeride çalışan arkadaşlarla beraber mücadele edeceğiz.”
Astarcı olarak çalışan Ümmühan Kaya ise sürekli fazla mesaiye kaldıkları için çocuklarına ve eşlerine zaman ayıramadıklarını söyledi. Ailelerinin de kendilerine destek verdiğini ifade eden Kaya, “Daha onurlu bir şekilde yaşamak, daha düzgün koşullarda çalışmak istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Taşeronlaştırma hukuksuz

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...