09 Temmuz 2007 00:00

Yol-İş’te Bayram Meral tartışması

Yol-İş’in, üç gün süren 8’inci Olağan Kongresi’nde, eski Genel Başkan şu an CHP Milletvekili Bayram Meral’in davet edilmemesi, buna karşılık Meral’in yine de kongreye gelip konuşma yapması tartışma yarattı

Paylaş

Yol-İş’in, üç gün süren 8’inci Olağan Kongresi’nde, eski Genel Başkan şu an CHP Milletvekili Bayram Meral’in davet edilmemesi, buna karşılık Meral’in yine de kongreye gelip konuşma yapması tartışma yarattı. Yol-İş Genel Başkanı Fikret Barın, Meral’in “davet edilmeyi hak etmediğini”, bilerek davet etmediğini ifade etti.
Yol-İş Kongresi’nin ikinci günü öğlenden sonra, Yönetim Kurulu üyeleri tek tek söz alarak icraatlarını anlatırken, karşılıklı suçlamalar ve tartışmalar yaşandı. Karşısına, Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Kemal Yılmaz’ın aday çıkmasına tepki gösteren Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Baykal, Yılmaz’ın kendi başına aday olmadığını, Genel Başkan Barın ve Mevzuat Sekreteri Şinasi Tuysuz’un kendisini göndermek istediklerini savundu.
Hüseyin Baykal, Genel Başkan Barın’ın diğer dört yönetici ile Demiryol-İş Sendikası’nda listeleri belirlediğini ve listesinde yer vermediği iki adaya oy vermemelerini istediğini söyledi. Baykal ayrıca Bayram Meral’in kongreye davet edilmemesine tepki gösterdi. Meral’in Kongre’ye davetsiz katıldığını anlatan Baykal, Meral’in çabaları, uğraşılarıyla 28 bin 900 Köy Hizmetleri işçisinin kadroya geçirildiğini, o geçişler olmasa bugün kongrede sıkıntılar yaşayacaklarını söyledi.
‘Meral’i ben davet etmedim’
Baykal’a yanıt veren Genel Başkan Fikret Barın, Bayram Meral’in davetsiz olduğunu doğruladı. Barın, “Sendikada odası vardı, ama o altımızı oyuyordu. Davet edilmeyi hak etmiyordu” diye konuştu. Meral’in bir önceki seçimlerde, yönetimden iki kişinin tasfiye edilmesi için çalıştığını, içişlerine müdahale ettiğini anlatan Barın, odayı Meral’in elinden aldıklarını söyledi. Meral ile şu an Ağır Ceza’da davaları olduğunu belirterek, “Bir boş kağıt, altında benim imzam var. Üzerinde bana 131 bin Mark borç verdiği yazıyor” diyen Barın, Meral’in kendisini icraya verdiğini söyledi. Demiryol-İş’te toplantı yaptıklarını doğrulayan Barın, listeleri rahatça hazırlayabilmek için Demiryol-İş Genel Başkan’ı Ergün Atalay’ı arayarak, oda istediğini, ama iki kişiye oy vermemeleri için delegelere baskı yapmadığını savundu.
İşkolu tartışması
Baraj inşaatlarının kendi işkollarına girdiği halde, enerji işkolunda sayıldığını ve Tes-İş’in örgütlü olduğunu hatırlatan Barın, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç’a yönelerek, “Bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz. Mustafa Kumlu orada diye hakkımız bize verilmeyecek mi? Adalet istiyoruz” diye konuştu.
Salih Kılıç da “12 Mart muhtırası gibi oldu” esprisiyle karşıladığı bu sorunu, 25 yıldır dinlediğini söyledi. 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Grev ve TİS Yasası değiştikten sonra İşkolları Yönetmeliği çıkarılacağını, sorunun orada tartışılabileceğini belirten Kılıç, delegelerin “AKP’nin arka bahçesi” eleştirilerine de “AKP’nin arka bahçesi falan değiliz. Hak-İş ile karıştırmayın” yanıtını verdi.
‘Nankörler’ açıklaması
İddiaları gazetemize değerlendiren Bayram Meral ise “Nankörlük yapmasınlar” dedi. Yol-İş’in kendisinin teşkilatı olduğunu, kimseden davet beklemediğini belirten Meral, delegelerin kendisini nasıl karşıladığına atıfta bulunarak, “Bu bana yeter, o kim ki ondan davet bekliyeyim, muhatap alayım” dedi. Yargıda olduğu için borç para konusuna girmeyeceğini belirterek, “Aldığı borcu ödese bunlar olmazdı. O evi hangi para ile aldı” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Kristal-İş şube kongresi yapıldı
Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi Genel Kurulu önceki gün Özbek Düğün Salonu’nda yapıldı.Divan Başkanlığı’nı Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın yaptığı kongreye, delegeler ve işçiler yoğun ilgi gösterdi. Kongreye, Kristal İş’e bağlı şubelerin yöneticileri ile Şeker-İş, Petrol-İş, TEKSİF, Tes-İş, Harb-İş, Tüm Köy-Sen, EMEP, ÖDP ve TKP yöneticileri katıldı. Kongrede, Emek Partisi Milletvekili Adayı Aytekin Bulut, CHP Adayı Tansel Barış, Kırklareli Bağımsız Milletvekili Adayı Ahmet Oruç birer konuşma yaptılar. Habip Çalışkan başkanlığında tek listenin çıktığı kongrede, eski Şube Başkan Ramis Özveren aday olmadı. (Lüleburgaz/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

Taşeronlaştırma hukuksuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...