09 Temmuz 2007 00:00

‘Gül güvence vermedi’

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyonu önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü aradığı bildirildi. Washington Post gazetesi, “Rice, müdahaleyi önlemek amacıyla cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e telefon etti, ancak kesin bir güvence alamadı” diye yazdı

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyonu önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü aradığı bildirildi. Washington Post gazetesi, “Rice, müdahaleyi önlemek amacıyla cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e telefon etti, ancak kesin bir güvence alamadı” diye yazdı.
Washington Post’un tanınmış köşe yazarı Jim Hoagland, “Irak’taki Sondaki Savaş mı” başlıklı yorumunda, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, sınır ötesi operasyonu önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü aradığını, ancak “kesin bir güvence” alamadığını belirtti. Kuzey Irak’taki Kürt bölgesindeki göreli istikrar ve refahın, kötü yönetilen bir işgalin altında kanlı bir anarşinin hüküm sürdüğü Irak’ta ABD Başkanı George W. Bush için tek parlak nokta haline geldiğini belirten Hoagland şöyle devam etti: “Ancak Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine yönelik askeri akımlarının, Amerikan işgalinin son olumlu mirasını yok etmeyi ve ABD’nin kısa bir gelecekte Irak’ın kaos içindeki kentlerden çekilerek kuzeydeki üslerine konuşlanması olasılığını tehdit ediyor. Kürtler tarafından çok arzulanan konuşlanmaya, acil bir biçimde tıklayan seçim saatini dinleyen Ankara karşı çıkıyor.”
Kerkük endişesi
Jim Hoagland yazısında şu ifadelere yer verdi: “Bir ay kadar önce tecrübeli gözlemciler ve diplomatlar arasında Türklerin tehditlerine karşı müdahale etmesinin olasılığının az olduğu yönünde bir konsensüs vardı. Bu görüş, Ankara’da hayal kırıklığı ve seçim kaygıları yoğunlaşırken değişiyor. Diğer tarafta, bir müdahalenin hava akımları ve Türk özel kuvvetlerinin PKK üslerinde temizleme operasyonları ile sınırlı kalacağı tahminleri, giderek Kürtlerin tartışmalı Kerkük bölgesini kontrol altına almalarını engelleyecek daha geniş bir operasyon korkularına yer bırakıyor. Rice (ABD Dışişleri Bakanı), müdahaleyi önlemek amacıyla cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e telefon etti, ancak kesin bir güvence alamadı.”
Hoagland, yazısına son verirken de “Kürdistan’daki göreli sükuneti kaos ve bir kan gölüne dönüştürecek bir Türk işgali, Bush’un Irak’taki mirası ve ABD kamuoyunun oradaki Amerikan varlığına yönelik destek için tabuttaki çivi olur. Bunun olmayacağını sağlamak, önümüzdeki haftalarda Bush ve onunla çalışan herkes için bir numaralı öncelik olmalıdır” yorumunu yaptı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kulp, Lice, Hani üçgeninde Bin Umut’un zorlu yolculuğu

SONRAKİ HABER

Alkış ve zılgıtlı karşılama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...