10 Temmuz 2007 00:00

Farklı hayatlar mümkün

Bilim insanları hazırladıkları bir raporla NASA'ya Dünya'da alışkın olduğumuz yaşam biçiminin tüm evrende mümkün olan tek yaşam biçimi olmadığını hatırlattı.

Paylaş

Bilim insanları hazırladıkları bir raporla NASA'ya Dünya'da alışkın olduğumuz yaşam biçiminin tüm evrende mümkün olan tek yaşam biçimi olmadığını hatırlattı. Ulusal Bilim Akademisi tarafından açıklanan 116 sayfalık açıklamada yaşamın ne olduğu ve yaşamın sürmesi için hangi koşulların gerekli olduğu ve başka dünyalarda yaşamın nasıl farklılıklar gösterebileceği incelendi.
Seattle'de Washington Üniversitesi'nden Deniz Bilimci John Baross, "Araştırmamız yaşamın dünyadakinden çok farklı biçimlerde mümkün olduğunu açıkça ortaya koydu" dedi. Bilim insanları henüz Dünya'nın dışında bir hayat olduğuna dair kanıtlara sahip değil.
Ortak miras engel olabilir
Sivrisinek ve mavi balinanın ortak bir yönü yokmuş gibi görünür ama şifrelenmiş DNA bilgilerinin ortak kullanımı ve protein üretmek için 20 aynı amino asidi kullanmaları gibi önemli bağları vardır. Ayrıca, ikisinin de bedenlerinin hareketlerini sürdürmeni sağlayan kimyasal reaksiyonlar suda oluşur ve karbon temelli moleküllere ihtiyaç duyarlar. Sivrisinekler ve balinalar ortak biyokimyalarını milyarlarca yıl önce yaşamış ortak bir atadan alırlar. Bu ata çeşitlenerek bizim bugün gördüğümüz yaşam formlarına dönüşmüştür. Biz insanlar da aynı ortak atadan geliyoruz.
Dünya'daki tüm canlıların ortak bir atadan geldiğini kanıtlamak bilim en önemli keşiflerinden biridir ancak evrenin başka bir yerinde yaşamdan bahsederken bu engel teşkil edebilir.
"Güneş sisteminde yaşam adına neyi araştıracağınızı bilmek çok önemli" diyor Baross. "Bugüne kadar araştırmalar genelde Dünya'dakine benzer yaşam biçimleri araştırdı çünkü bizim bütün bildiğimiz bu. Ama başka bir yerde buradaki ile kıyaslandığında tahmin edilemez bir yaşam biçimi olabilir."
Sudan fazlası
Farklı alanlardan 11 bilim insanını oluşturduğu rapor komitesi, araştırmacıların bulunabilecek uzay yaşamları konusunda hedeflerini sınırladığından yakınıyor. Örneğin yaşam için suyun gerekliliği varsayımı Mars'ta araştırmaları yalnızca suyun olduğu düşünülen ya da bir zamanlar olduğuna inanılan yerlerle sınırlandırıldı. Fakat son araştırmalar amonyağın ve formamidenin bazı yabancı organizmalar için su yerine alternatif yaşam kaynağı olabileceğini gösterdi.
Bu nedenle komite Saturn'ün uydusu Titan'a araştırmalarda öncelik verilmesini talep ediyor. Titan'ın su amonyak karışımı sıvıyla dolu göllere ve ırmaklara sahip olduğu biliniyor. Son araştırmalar yabancı yaşam biçimlerinin genetik bilgilerini kodlamak için DNA dışında başka bir şeyi kullanabileceğini de gösterdi. Dünya'daki DNA nükleotid adı verilen 4 kimyasal yapıtaşını kullanarak işliyor. Yapay biyoloji uzmanları, 6 ya da daha fazla nükleotidi kullanarak genetik bilgilerini şifreleyebilen ve Darwin'in evrimini gerçekleştirme potansiyeline sahip yapılar yarattı. Rapor ayrıca yabancı yaşam üzerine yapılacak yeni araştırmalarda karbon, hidrojen, oksijen, fosfor ve sülfür gibi hafif kimyasal elementleri algılayabilecek aletlerin de kullanılması gerektiğini belirttiler.
(Livescience'dan kısaltarak çeviren Özge Kuru)
ÖNCEKİ HABER

ABAKÜS

SONRAKİ HABER

On ton yükün altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...