10 Temmuz 2007 00:00

Rıfat Ilgaz’a güzel bir armağan

Rıfat Ilgaz’ın cana yakın memleketi Cide’de düzenlenen Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’nin 12. yılında ozan Ilgaz’a önemli bir armağan verildi. Rıfat Ilgaz’ın romanlarından uyarlanan çeşitli film gösterimlerinin yapıldığı, ...

Paylaş

Rıfat Ilgaz’ın cana yakın memleketi Cide’de düzenlenen Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’nin 12. yılında ozan Ilgaz’a önemli bir armağan verildi. Rıfat Ilgaz’ın romanlarından uyarlanan çeşitli film gösterimlerinin yapıldığı, Cide ve Cideliye dair Recai Yılmaz’ın karelerinin gösterildiği festival kapsamında Rıfat Ilgaz’ın dostları ünlü yazarı hatıralarıyla andı.
Cide halkının katılımıyla yapılan geleneksel festival yürüyüşünün ardından Cide Toplum Merkezi (CİTOM) ve Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi, festivalin ilk günü açıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Rıfat Ilgaz’ın oğlu, Çınar Yayınları Sahibi Aydın Ilgaz, evin açılışına değinerek “Babamın doğduğu evin kapısının açılması Cide için bir başlangıç olacak” diye konuştu. Cideli ilköğretim öğrencilerinden ve Cideli kadınlardan oluşan iki ayrı halk oyunu ekibi Sarı Yazmalı kıyafetleriyle festivale katılanlara Sarı Yazma oyununun kıvrak figürlerini izleme şansı sundu. “Rıfat Ilgaz ve Cide” başlıklı dia gösterisi ve şiir dinletisiyle festivalin ilk günü son buldu. Festivalde ayrıca “Hababam Sınıfı” ve “Karartma Geceleri” isimli filmler izlenirken Rıfat Ilgaz’ın konuk olduğu belgesel gösterimi yapıldı. Rıfat Ilgaz’ı anlatan Cideli dostları daha sonra Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bahçesinde Cide’nin yöresel yemeklerinin tadını çıkardı. Festivale son noktayı gökyüzünün ve denizin eşsiz uyumuna ev sahipliği yapan Limaniçi’nde Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Grup Effekt’in birbirinden güzel şarkıları koydu.
Ilgaz eviyle yaşayacak
14 aydır çalışması süren Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’nin açılışı tüm festivale ruhunu yansıttı. Yıllar önce Cide ADD tarafından alınan, fakat imkansızlıklar nedeniyle restore edilemeyince Kültür Bakanlığı’na devredilen toplumcu gerçekci yazarın 1911 yılında doğduğu ev, Kültür Bakanlığı’nca da uzun bir süre sonra Kültür ve Sanat Evi yapılması koşuluyla Cide Belediyesi’ne devredilmişti. Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir’in çabalarıyla restorasyon çalışmaları başlatılmıştı.
“Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş” diyen Rıfat Ilgaz, bu kültür evinin açılışıyla çok sevdiği Cide’nin gelişimine katkıda bulunmayı sürdürecek. (Kastamonu/EVRENSEL)
Özge Kuru
ÖNCEKİ HABER

Aydınlanma yolunda Vedat Günyol

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...