10 Temmuz 2007 00:00

Yağmura inat horon…

2. Yeşil Yayla Festivali’nin konserler ve horonlar gecesine yağmur ve inat damgasını vurdu. Festival programında, Kardeş Türküler ve Birol Topaloğlu’nun konser etkinliğinin bulunduğu gün bildik Doğu Karadeniz günlerinden biri ...

Paylaş

2. Yeşil Yayla Festivali’nin konserler ve horonlar gecesine yağmur ve inat damgasını vurdu. Festival programında, Kardeş Türküler ve Birol Topaloğlu’nun konser etkinliğinin bulunduğu gün bildik Doğu Karadeniz günlerinden biri yaşandı; gün boyu bardaktan boşalırcasına yağmur yağdı. Fakat yağan yağmur coşkuya engel olamadı.
Yağan yağmura rağmen çeşitli önlemler alınarak, belki kesilir umuduyla, ses düzeni konserlerin verileceği Mehmet Akif Pirim Spor Salonu’nun bahçesine kuruldu. Toplanan yöre halkı için alışıldık olan yoğun yağmur maalesef ses düzeni için tehlikeliydi. İstanbul’dan yola düşüp gelen Kardeş Türküler Karadeniz yöresine ait iki türküyü seslendirerek konseri noktalamak zorunda kaldı. Geleneksel Laz müziği sanatçısı Birol Topaloğlu ise tulum eşliğinde yöreye ait anonim eserleri seslendirdi. İzleyiciler ise yoğun yağmura ve ses düzenindeki aksaklıklara aldırmadan, Karadeniz insanının inatçı özelliğini bir kez daha göstererek horon oynayarak sanatçılara eşlik etti.
Aynı gece sahne alacak olan fakat yağmur nedeniyle programları iptal edilen Fındıklı Aslandere Köyü Horon Ekibi de izleyicilerle horon tepti.
Tarihe yolculuk
Festivalin bir gün sonrası etkinliği Fındıklı’daki gezi ve dinleti, bir gün önceki yağmuru unutturacak kadar güneşli bir günde gerçekleştirildi. Fındıklı Abu Çağlayan’daki geleneksel mimarideki dolma-taş evlerin özellikleri folklor araştırmacısı Kamil Aksoylu tarafından anlatıldı. Aksoylu’nun manilerle süslediği anlatımı, izleyicileri keyifli tarih yolculuğuna götürdü. Aksoylu Laz evlerini çevresi ve içinde kullanılan eşyalarıyla birlikte anlattı.
Tarihi evlerin birinin avlusunda, Doğu Karadeniz’den türküler söyleyen ve tamamı kadınlardan oluşan Dalepe Nena (Kız Kardeşlerin Sesi) grubunun dinletisi ise izleyicilere otantik güzellikler yaşattı.
Aynı günün akşamı gösterimi yapılan, İstanbul Film Festivali dahil olmak üzere pek çok yerli ve yabancı festivalde beğeni ile izlenen “Bir Yudum Bekleyiş” filmi ile festivalin ilçelerdeki bölümü sona erdi.
Festivalin bundan sonraki bölümünde yaylalarda yapılacak olan üç günlük kamp programı yer alıyor. (Rize/EVRENSEL)
Bülent Falakaoğlu
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

Aydınlanma yolunda Vedat Günyol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...