10 Temmuz 2007 00:00

Filistin’de yoğun ‘diplomasi’

Filistin’de Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshedip, OHAL hükümeti kurduran Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın atadığı Başbakan Selam Feyyad, İsrail ile ilk görüşmesini yaptı.

Paylaş

Filistin’de Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshedip, OHAL hükümeti kurduran Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın atadığı Başbakan Selam Feyyad, İsrail ile ilk görüşmesini yaptı.
Görüşme, bölgede bu hafta yaşanacak diplomasi trafiğinin öncesine denk geldi.
Feyyad, İsrail Dışişleri Bakanı ile bir araya gelirken, Ürdün ve Mısır Dışişleri bakanlarının başkanlığındaki bir Arap Birliği heyetinin de gelecek hafta, İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyarette de, Arap Birliği’nden bir heyetin İsrail’e yaptığı ilk resmi ziyaret olacak.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da bazı Ortadoğu ülkelerine yapacağı gezi çerçevesinde gelecek hafta İsrail ve Filistin’i ziyaret etmesi bekleniyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yine önümüzdeki hafta içinde görüşecekler.
Filistin’deki OHAL Başbakanı Feyyad ile bir araya gelen İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Feyyad’ın, mevcut durumu değiştirmek konusundaki kişisel kararlığından “çok etkilendiğini” söyledi.
Bu arada Feyyad’ın geçen hafta da, İsrail’in yeni Savunma Bakanı Ehud Barak ile gizlice görüştüğü belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

İngiliz sendikadan örnek tavır

İngiltere’nin en önemli sendikalarından TGWU (Transport and General Workers Union-Taşımacılık ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası), Filistinlilerin “çektikleri acıları” protesto etmek amacıyla İsrail ürünlerini boykot etmeyi öngören bir önergeyi kabul etti.
Sendikanın Genel Sekreter Yardımcısı Barry Camfield, önergenin Brighton’da çarşamba günü düzenlenen konferansta kabul edildiğini belirtti.
Camfield, önergenin İsrail’e bir mesaj niteliği taşıdığını ifade ederek, “Bu, diyalogu boykot etme ya da grev çağrısı değil. Bir boykot kararı. Bu, Güney Afrika’nın ırk ayrımcılığından kurtulmasında çok önemli rol oynadı. Şimdi Filistin halkını, İsrail’in çektirdiği acılardan kurtarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
TGWU sendikası Sözcüsü Claire Ainsley de 350 sendika üyesinin 4’te 3’ünün önergeye kabul oyu verdiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

El Kaide, İran’ı saldırı ile tehdit etti

SONRAKİ HABER

El Duri: İşgal sona erinceye değin direnişe devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...