10 Temmuz 2007 00:00

Iğdır’ın tercihi Bin Umut!

Iğdır nüfusunun yarısını Kürt, diğer yarısını Azeriler oluşturuyor. Kürtler ve Azeriler yıllardır barış içinde birlikte yaşamasına rağmen bu durum seçimlerde değişebiliyor. Azeriler MHP’ye, Kürtler ise DTP’ye oy veriyor.

Paylaş

Iğdır nüfusunun yarısını Kürt, diğer yarısını Azeriler oluşturuyor. Kürtler ve Azeriler yıllardır barış içinde birlikte yaşamasına rağmen bu durum seçimlerde değişebiliyor. Azeriler MHP’ye, Kürtler ise DTP’ye oy veriyor. Birlikte ticaret yapan, kahvede oturup çay içen Kürtler ve Azerilerin tek ayrıldıkları nokta seçimler oluyor.
Iğdır özellikle sahip olduğu Akdeniz iklimi ve yeşilliği ile bölgenin gözde ili olmasına rağmen yaşanan işsizlik Iğdırlıların adeta belini bükmüş durumda. Özellikle Kürtler açısından durum pek iç açıcı değil. 2 dönemdir seçimleri MHP’li belediyenin kazandığı Iğdır’da Kürtlere ayrımcılık uygulanıyor. Kürtlerin yaşadığı mahalleler çamurdan geçilmezken, Azerilerin oturduğu mahallelere yapılan hizmetler dikkat çekiyor. Yıllardır bütün hizmetlerden mahrum bırakılmış olan Kürtler bu nedenle Bin Umut Adayı Pervin Buldan’ın etrafında kenetlenmiş durumda.
‘Barış dile getirilmeli’
Iğdır’da esnaf olan 55 yaşındaki Salih Tikiz, Kürt olduğu için oyunu kendisine vereceğini söylüyor. Tikiz, akan kanın durması, barışın sağlanması ve Kürt kimliğinin tanınması için Bin Umut Adayı Pervin Buldan’a oy vereceğini belirterek, “Ben artık Kürt kimliğinin anayasal olarak tanınmasını istiyorum. Yıllardır bizi çeşitli sözlerle kandırdılar. Ne diyorlar? ‘Kürt realitesi, Bask modeli’ falan dediler. Ama hiçbiri Kürt sorununu çözmedi. Biz yap-boz tahtası olarak kullanmaktan vazgeçsinler. 22 Temmuz’da onlara gereken dersi vereceğiz. Ekonomik sorunlar büyük ancak savaş bitmeden ekonomik sorunlar çözülmez. Bu ülke bütçesinin yarısı savaşa gidiyor. Benim için ekonomik sorunlar arka planda kalıyor. Benim Bin umut Adaylarından beklentim Meclis’te akan kanı durdurmaları ve barışı yüksek sesle dile getirmeleridir” dedi.
‘Yol yok, su yok’
Geçimini çiftçilikle sağlayan 60 yaşındaki Halis Ürek ise, MHP’li belediyenin kendilerine yıllardır ayrımcılık uyguladığını, bu nedenle Bin Umut Adayına oy vereceklerini söyleyerek, onlara en güzel cevabı sandıkta vereceklerini belirtti. Ürek, “Bizim Konatlı Mahallesi çamurdan geçilmiyor. Su yok, yol yok. Bize hiçbir şey yapmadılar. Benim Bin Umut Adaylarından en büyük beklentim dilimize, kültürümüze sahip çıkmalarıdır. Ben onlardan özellikle barış için çalışmalarını istiyorum” diye konuştu. (Iğdır/DİHA)

Para babalarına karşı yola çıktık
Bin Umut Gaziantep Milletvekili Adayı Vakkas Dalkılıç, Ocaklar, Beydilli, Karayılan ve Umut mahallelerindeki seçim bürolarının açılışlarında binlerce kişiyle buluştu.
Açılışlara görevden alınan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Suruç Belediye Başkanı Etem Şahin, EMEP İl Başkanı Mecit Bozkurt, DTP İl Başkanı Mustafa Tuç ve ÖDP eski İl Sekreteri Celal Deniz de katıldı.
Demirbaş konuştu
Ocaklar Mahallesi’ndeki açılışta 500’ü aşkın kişiye hitap eden Diyarbakır Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş, “Amed’in sıcaklığıyla hepinizi selamlıyorum” diyerek başta Osman Baydemir olmak üzere Diyarbakır’daki belediye başkanlarının selamlarını iletti. Devletin kendilerini görevden alabileceğini ama dillerini ve kültürlerini asla inkar edemeyeceklerini belirten Demirbaş, “Bizim çok dilli belediyecilik projemizi reddedenler gün gelecek pişman olacaklar. Bizi görevden almak bu ülkedeki gerçekleri değiştirecek mi? Hayır. Biz yolumuza devam ediyoruz. İşte Vakkas Dalkılıç yürüyor. Biz de onun yanında olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.
Bin Umut Adayı Vakkas Dalkılıç ise, tüm partilerin bir avuç elit tabakanın sözcülüğüne soyunduğuna dikkat çekti.
Dalkılıç, “Halka, yoksullara, emekçilere onların vereceği bir şey yoktur. Köyünden, kentinden zorunlu göçle gelen halkımızı açlık ve yoksulluğa terk eden para babalarına ve bu ülkede linç kültürü oluşturmak isteyen milliyetçi güçlere karşı yola çıktık” diye konuştu.

Bin Umut’a asker müdahalesi

Van’ın Özalp ilçesine seçim çalışmaları için giden Bin Umut Van Bağımsız Miletvekili Adayı Özdal Üçer’in yer aldığı araç konvoyu, Saray ilçesinde Kürtçe müzik çaldıkları gerekçesiyle havaya taciz ateşi açan ve cop kullanan askerlerin müdahalesine maruz kaldı.
Müdahale sonucu iki kişi hafif yaralanırken, bazı gençler de gözaltına alınmak istendi. Gözaltına alınmak istenen gençler DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar ile Bin Umut Adayı Özdal Üçer’in girişimleriyle serbest bırakıldı. Askerler konvoyu yaklaşık 1 saat beklettikten sonra geçişlerine izin verdi.

İlçe başkanları gözaltına alındı

Tunceli’nin Hozat ilçesinde Bin Umut Tunceli Bağımsız Milletvekili Adayı Şerafettin Halis’in seçim el bildirisini dağıtan DTP Hozat İlçe Başkanı Necati Yıldırım, EMEP İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik, Şahin Halis, Cafer Ceviz ve Tolga Taş gözaltına alındı. Savcılığın talimatıyla gözaltına alınan 5 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

DTP: Kamuran Yıldırım adayımız değil
DTP Mardin’de üç değil, iki adayları olduğunu, Kamuran Yıldırım’ın Bin Umut Adaylarından biri olmadığını açıkladı.
DTP Merkez Yönetimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Mardin’de önce üç aday çıkarma kararı alındığı, ancak sonraki değerlendirmeler ışığında üç değil, iki aday çıkarmanın daha doğru olacağı kararına varıldığı ve bu doğrultuda Kamuran Yıldırım’dan adaylığını çekmesinin istendiği ifade edildi. Yıldırım’la adaylık sürecinde geri çekilme olabileceğinin konuşulduğu ve kendisinin de bunu kabul ettiği kaydedilen açıklamada, “Sonradan kendisinden geri çekilmesi istendiğinde, siyasi kültür ve ahlakımıza sığmayan bir yaklaşımla adaylıktan çekilmemiştir” denildi.
Yıldırım’ın, “halkın çıkar ve beklentilerine doğru temelde yanıt olmak yerine, bireysel hesaplar içinde olduğunun görüldüğü” vurgulanan açıklamada, Kamuran Yıldırım’ın DTP’nin destek verdiği Bin Umut Bağımsız Adaylarından biri olmadığı duyuruldu. Açıklamada, “Halkımızı; bu durumu bilerek, mücadelesine zarar verenlere karşı dikkatli ve duyarlı olmaya, kafa karıştırıcı tutum ve duruşları mahkum etmeye çağırıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Bin Umut Adayları Akyıl işçilerini ziyaret etti
Bin Umut Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayları Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk, grevdeki Akyıl işçileriyle bir araya geldi. TEKSİF Sendikası’nda Akyıl işçilerini ziyaret eden bağımsız adaylar, işçilerin grevini desteklediklerini dile getirdiler.
TEKSİF Diyarbakır İrtibat Büro Sorumlusu Aziz Bürçün, bağımsız adayları; “Bu halkın size ihtiyacı var. Şimdiye kadar yeteri kadar soyulduk” sözleriyle karşıladı. Bürçün, “Emek cephesi de ulusal cephe kadar eziliyor. Şimdiye kadarki feodal ağa zihniyeti bugün işçileri sömürüyor. 2004 yılından bu yana mücadele veriyoruz. 236 gündür grevdeyiz. Bu mücadelemizi başarıya ulaştırmak için direniyoruz” diye konuştu.
Bin Umut Adayı Aysel Tuğluk ise “Onurlu bir mücadele veriyorsunuz. Emek mücadelenize sahip çıkıyoruz. Şu anki sistem bizleri temsil etmiyor. Bizler sistemin ötekileştirdiği işçilerin emekçilerin sesi, talepleri iradesini temsil edeceğiz. Bizler yanınızdayız, sizinleyiz. Mücadele verenler kazanır her zaman. Sizler de bizler de kazanacağız” sözleriyle işçilere moral verdi.
‘Akyıl öncülük edecek’
Bin Umut Adayı Kışanak da Türkiye’nin en önemli sorununun örgütlenme olduğunu vurgulayarak, “Bugün Akyıl işçilerinin mücadelesi diğer işçilere öncülük edecektir. Bu açıdan önemlidir. Bizler de elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Oktay Candemir
ÖNCEKİ HABER

Yüksekova’da köyleri sel vurdu

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...