10 Temmuz 2007 00:00

Her 12 gençten biri sokak çetelerine üye

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’de her 12 gençten birinin sokak çetelerine üye olduğunu ortaya koydu.

Paylaş

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’de her 12 gençten birinin sokak çetelerine üye olduğunu ortaya koydu. Raporda yer alan araştırmaya göre, her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri de ateşli silah taşıyor. Komisyon raporu gençler arasında alkol, sigara ve kumar gibi kötü alışkanlıkların da yaygınlaştığı tespitinde bulundu. Rakamlara göre gençlerin yüzde 6.2’si kumar, yüzde 22.4’ü de şans oyunu oynuyor. Ortaöğretim kurumlarında okuyan gençlerin yüzde 15.6’sı sigara içerken, içki kullananların oranı da yüzde 16’yı buluyor.
Komisyon tarafından “Türkiye’de Ortaöğretim Kurumlarına Devam Eden Öğrencilerde Şiddet ve Şiddeti Etkileyen Etkenlerin Saptanması” amacıyla yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 15.6’sı sigara kullanıyor. Bu oran erkek öğrencilerde yüzde 21.8 olarak belirlenirken kız öğrencilerin yüzde 7.5’i sigara içiyor. Yine gençler arasında içki içenlerin oranı yüzde 16.5’i buluyor. Yapılan araştırmada yer alan, “son üç ay içinde uyuşturucu/uyarıcı madde kullandınız mı?” şeklindeki soruya ise gençlerin yüzde 2.6’sı “Evet” yanıtını verdi.
Çeteleşme yaygın
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka önemli bulgu da gençler arasında çeteleşmenin giderek yaygınlaştığı yönünde oldu. Buna göre gençlerin yüzde 9.2’si delici-kesici alet taşırken, yüzde 5.9’u da üzerinde ateşli silah bulunduruyor. Araştırmaya göre ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin yüzde 7.7’si de sokak çetelerine üye. Bu oranlar “gençler arasında yaralanma ve şiddet davranışları açısından riskli davranışların oldukça yaygın olduğu”nu gösteriyor. Aynı zamanda da her 10 gençten birinin delici-kesici alet, her 20 gençten birinin ateşli silah taşıdığını, her 12 gençten birinin de çete üyesi olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre gençlerin yüzde 6.2’si kumar oynarken yüzde 22.4’ü de şans oyunları oynuyor. Raporda yasal olarak gençler arasında olmaması gereken kumar ve şans oyunu oynama davranışlarının tespit edildiği belirtiliyor. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Yargıtay’dan kadına şiddete destek!

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa