11 Temmuz 2007 00:00

Ekmek kurtlar sofrasında

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, ekmek gramajının serbest bırakılmasını öngören tebliğin halkın sofrasındaki ekmeği küçülteceğini kaydetti. Ekmek gramajının piyasa koşullarında belirlenmesi durumunda halkın...

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, ekmek gramajının serbest bırakılmasını öngören tebliğin halkın sofrasındaki ekmeği küçülteceğini kaydetti. Ekmek gramajının piyasa koşullarında belirlenmesi durumunda halkın ekmeğe daha fazla para ödemek zorunda kalacağını belirten Çakar, Tarım Bakanlığı ve Fırıncılar Federasyonu’na “Halkın ekmeğiyle oynamayın, çarpılırsınız” uyarısında bulundu.
THD Başkanı Çakar, dün bir basın toplantısı düzenleyerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Taslağı”nı değerlendirdi. Ekmek Tebliği’nde yapılması planlanan değişikliği eleştiren Çakar, “Cumhuriyet tarihi boyunca özellikle de halk tipi ekmeğin gramajı, ilgili kamu kuruluşları tarafından belirlenmiştir. Oysa Ekmek Tebliği’nde yapılacak bir değişiklik ile ekmek gramajının belirlenmesi piyasa koşullarına ve fırıncıların inisiyatifine bırakılmak istenmektedir. Eğer tebliğ taslağı bu haliyle kabul görürse, zaten sorunlu olan ekmek konusunun iyice kaosa girmesine neden olunacaktır” dedi.
Çakar, ekmekte uygulanan yanlış politikalar sonucunda halk tipi ekmeğin ağırlığının 400-500 gramdan 200 grama düştüğünü anımsattı. Çakar, “Ekmeğin sürekli küçülmesi tüketicilerin aleyhine gelişmiştir. Halk tipi ekmeğin gramajı düştükçe kalitesi de düşmüştür. Ekmeğin gramajının düşürülmesi ve küçültülmesiyle sorunlar azalmamış, tam tersine artmıştır. Küçülen ekmeğin kabarık gösterilmesi için aşırı katkı maddesi kullanılmakta ve ekmekler balon gibi olmaktadır. Balon gibi kabaran ve içi bomboş olan ekmekler dökülmekte, dağılmakta ve ekmeğin lezzeti bozulmaktadır” diye konuştu.
Halk mağdur olacak
Ekmek gramajının serbest bırakılması durumunda ekmeğin daha da küçüleceğini ve sorunların artacağını belirten Çakar, “Beslenmesi ağırlıklı olarak ekmeğe dayalı olan dar gelirli ve yoksul tüketiciler, daha büyük sıkıntıya düşürülecektir. Ekmeğin gramajı düşecek, insanlar bugün ekmeğe ayırdıkları para ile daha az ekmek alabilecektir. Halk, ekmeğe daha fazla para ödeyecektir” uyarılarında bulundu. Tebliğ taslağının kabul edilmesi durumunda ekmek gramajının kimin tarafından belirleneceğinin belirsiz olacağını kaydeden Çakar, “Yetki Fırıncılar Federasyonu’na bırakılırsa, fırıncılar kendi çıkarlarını düşünecektir. Zaten un piyasası 10 tane tekelin elinde. Piyasada istedikleri gibi at oynatıyorlar” dedi. Tarım Bakanlığı ve Fırıncılar Federasyonu’nu eleştiren Çakar, “Tarım Bakanlığı görevini yapmıyor, denetim yapmıyor. Fırıncılar da öyle, federasyonları da öyle” diye konuştu. Çakar, “ambalaj içinde satılması gereken ekmeklerin açıkta satılmasını” örnek gösterdi.
Halk tipi ekmek!
Tebliğ taslağının kabul edilmesi durumunda iptal davası açacaklarını bildiren Çakar, “Artık yeter! Halkı göreve çağırıyorum. Ekmeğinize sahip çıkın! Tarım Bakanlığı ve Fırıncılar Federasyonu’nu uyarıyorum. İnsanlar aç, ancak ekmekle besleniyor. Halkın ekmeğiyle oynamayın, çarpılırsınız” diye konuştu. “Halk tipi ekmek” uygulaması ve kamunun belirleyici rolünün sürdürülmesi gerektiğini belirten Çakar, “Halk tipi ekmeğin gramajı 300-400 gramdan aşağı olmamalı ve tebliğ buna göre düzenlenmelidir. Halk tipi ekmeğin dışında fırıncılar istedikleri ağırlıkta ekmek çıkartabilirler” önerilerini getirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yeşil altın Antep fıstığı

SONRAKİ HABER

‘Bu fiyat seçim yatırımı bile olamaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...