11 Temmuz 2007 00:00

Satriani gitarını konuşturacak

Rock gitar tarihinin Hendrix ve Van Halen ile birlikte en büyük gitaristlerinden biri olarak kabul edilen Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica) gibi gitaristlerin hocası Joe Satriani, 25 yılı aşkın kari-yerinde ilk defa ...

Paylaş

Rock gitar tarihinin Hendrix ve Van Halen ile birlikte en büyük gitaristlerinden biri olarak kabul edilen Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica) gibi gitaristlerin hocası Joe Satriani, 25 yılı aşkın kari-yerinde ilk defa Türkiye’ye geliyor. Ünlü gitarist 14 Temmuz akşamı İstanbul Arena Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.
Müziksever Joe
Müzikle içli dışlı İtalyan kökenli bir aileden gelen Joe Satriani, müziğe ilk davul çalarak başladı. Tony Iommi, Jimmy Page, Jeff Beck rock gitaristlerini dinlemeye başladı, fakat en fazla etkilendiği isim Jimi Hendrix idi. Hendrix’in ölüm haberini duyması hayatında davuldan gitara geçmeye karar verdirtecek kadar derin bir iz bıraktı. 1970’li yılların başında önemli caz ustaları Billy Bauer ve Lennie Tristano ile çalışan, dersler alan Satriani, ardından 10 yıl süren bir öğretmenlik macerasına başladı. Kaliforniya’daki Berklee Müzik Okulu’ndaki eğitmenliği sırasında Steve Vai, Metallica’nın gitaristi Kirk Hammett, Primus’tan Larry LaLonde, Testament’tan Alex Skolnick, Charlie Hunter gibi gitar dünyasındaki önemli figürler öğrencisi oldu.
1984 yılında kendi şirketinde 5 parçalık kendi adını taşıyan mini albümünü bastıktan sonra 1985’te kredi kartıyla finanse ettiği “Not of This Earth” isimli ilk albümünü çıkarıp bütün dikkatleri üstünde topladı. İlk büyük çıkışını ise 1987’de çıkan “Surfing With The Alien” ile yakaladı. İki milyonluk bir satışa ulaşan albüm, tüm zamanların en başarılı enstrümantal rock albümlerinden biri olma özelliği dışında Satriani’nin beste, teknik ve yapım yeteneklerini sergilediği kilometre taşı bir albüm olma özelliğini de taşıyor. Birçok ödül alan sanatçı, 1988 yılında Rolling Stones’in solisti Mick Jagger’in grubunda çaldıktan sonra 1989’da “Flying In A Blue Dream” albümüyle başarısını sürdürdü. İki yıllık bir çalışmanın ardından 1992 yılında çıkardığı “The Extremist” albümüyle büyük bir ticari başarıya imza attı. 1998’de çıkan “Crystal Planet”in ardından çalışkanlığından hiçbir şey kaybetmeyerek hayranlarını, müzik eleştirmenlerini memnun edecek albümlere (Engine of Creation, Strange Beatiful Music, Is There Love In Space) imza atmaya devam etti, ediyor da. En son albümü “Super Colossal” geçen sene çıktı.
Gerçek bir efsane
Joe Satriani kendine özgü beste anlayışı, gitar tekniği, biricik sounduyla rock gitarının en büyük ustalarının yanında haklı yerini alırken 1986 yılından bu yana 10 milyonun üzerinde albüm satışı, 14 Grammy adaylığıyla kendi zamanının en dikkate değer gitarcısı olduğunu kanıtladı. Bu ticari başarıyı yakalarken bir taraftan da güçlü vizyonunu, müzisyen dostlarının kendisine duyduğu saygıyı, milyonlarca seveninin hayranlığını korumayı başarabilen ender müzisyenlerinden biri oldu. Satriani’nin kendi tasarladığı Ibanez marka gitar serisi, Peavey marka gitar amfisi serisi bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

“Sembolik” yalanı da tutmadı

SONRAKİ HABER

Masstival için geri sayım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa