11 Temmuz 2007 00:00

“Sembolik” yalanı da tutmadı

Sağlık olacaklarında hastalardan para alındığının ortaya çıkması, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı köşeye sıkıştırdı. Açıklama yapmak zorunda kalan Akdağ, hastalardan kesilen ücreti “sembolik” olarak nitelerken daha da ileri giderek...

Paylaş

Sağlık olacaklarında hastalardan para alındığının ortaya çıkması, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı köşeye sıkıştırdı. Açıklama yapmak zorunda kalan Akdağ, hastalardan kesilen ücreti “sembolik” olarak nitelerken daha da ileri giderek paralar konusunda bilgilerinin olmadığını, hatta bakanlığına da aktarılmadığını iddia etti. Sağlık örgütleri temsilcileri ise AKP Hükümeti’nin suçüstü yakalandığını söyleyerek Akdağ’ın, “sembolik” ücretlerin cebinde parası olmayan vatandaşlar için ne anlama geldiğini bilmediğini ifade ettiler.
Paralar nerede Unakıtan’a sorsun
Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, sağlık ocaklarında para tahsilatı yapılması için yazar kasaları sağlık ocaklarına sokan hükümetin AKP iktidarı olduğunu belirterek “Seçime 1 ay kala, sevk sistemini ortadan kaldırıp sağlık ocaklarının ücretsiz olduğunu söylüyorlar. Sonra da suçüstü yakalanıp yalanları ortaya çıkınca, ‘Sembolik bir ücret alınıyor, onu da biz almıyoruz’ diyorlar. O ücretin cüzi bir ücret olup olmadığını, 12 saat güneşin altında çalışıp 6 ay çadırda yaşayan tarım işçisine sormak gerek. Yol parası olmadığı için kilometrelerce yolu yürüyerek işine gidip gelenlere sorsun Sayın Bakan. Türkiye’nin çok büyük bir bölümü için bu ücret sembolik falan değil” diye konuştu.
AKP Hükümeti’nin vatandaşların gözünün içine baka baka yalan söylediğine dikkat çeken Okay, “Bu paranın nereye gittiğini Sağlık Bakanı’nın bilmemesi imkansız. Arayıp sorsun Kemal Unakıtan’a. Sayın Akdağ, katıldığı TV programlarında artık şişmanlıkla uğraştıklarını, insanları zayıflatmak için çaba harcadıklarını söylüyor. 403 YTL ile bir vatandaş nasıl şişman olur anlamıyorum. Öte yandan daha düne kadar kolera salgınlarıyla, kuş gribiyle, kene nedeniyle ölen insanlarla uğraşan Türkiye’de artık şişmanlıkla uğraşıldığını söylemek, Türkiye’nin sağlığına ne kadar yabancı olunduğunu göstermektedir” dedi.
Mumları yatsıya kadar bile yanmadı
Yıllar önce yurt dışındaki sağlık hizmetlerinin de sembolik rakamlarla paralaştırılmaya başlandığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın ise şu an Türkiye’de de aynı sürecin yaşandığını söyledi. Aydın, AKP Hükümeti’nin daha seçimler sonuçlanmadan yalanlarının ortaya çıktığının altını çizerek “Açıkçası AKP ve Sağlık Bakanı’nı ilkesiz olarak nitelendiriyorum. Sağlık hizmeti herkese ücretsiz verilmeli. Seçim popülizmi yapıp ücretsiz diyorlar. Ancak daha seçimler gelmeden yalanları ortaya çıktı. Yani mumları yatsıya kadar bile yanmadı. Vatandaşlara düşen görev, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan seçimlerde AKP gibi IMF programlarını uygulayan partileri desteklememektir” diye konuştu.
“Tam bir kaos yaşanıyor”
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, kendilerinin de hastalardan tahsil edilen paraların nereye gittiği konusunda herhangi bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın, tahsil edilen paraların nereye gittiğini Maliye Bakanlığı’na sormasını isteyen Gürsoy, “Zaten son yıllarda Maliye Bakanlığı’nın kararlarını uyguluyor Sağlık Bakanlığı. Sağlık ocakları ücretsiz demeleri seçim yatırımıydı. Ancak 3 gün sonra ücretsiz olmadığı ortaya çıktı. Tam bir kaos yaşanıyor” dedi. Gürsoy ayrıca, bu paraların sembolik olup olmadığının, cebine günde 1 YTL girmeyen insanlara sorulması gerektiğini ifade ederek “Bunları bilmeden ücretlere sembolik denmesi doğru değil” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Nihat Karadağ
ÖNCEKİ HABER

Belediye başkanı köyü susuz bıraktı

SONRAKİ HABER

Satriani gitarını konuşturacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...