11 Temmuz 2007 00:00

Belediye başkanı köyü susuz bıraktı

DYP’li Kaygısız Belediye Başkanı Mustafa Kaçmaz’ın “yüzde 240 bakteri içeriyor” şeklindeki raporu gerekçe göstererek, mühürlediği Sumakveren köyünün su aldığı kuyu, aksi yönde verilen rapora rağmen açılmadı.

Paylaş

DYP’li Kaygısız Belediye Başkanı Mustafa Kaçmaz’ın “yüzde 240 bakteri içeriyor” şeklindeki raporu gerekçe göstererek, mühürlediği Sumakveren köyünün su aldığı kuyu, aksi yönde verilen rapora rağmen açılmadı. “Kirlilikten ağlayacak durumdayız” diyen köylüler, iki saat yürüyerek evlerine su getirmeye çalışıyorlar.
Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Kaygısız beldesi Sumakveren köyündeki su kuyusu 26 gün önce, DYP’li Belediye Başkanı Mustafa Kaçmaz’ın talimatıyla yüzde 240 oranında ölümcül bakteri içerdiği iddiasıyla mühürlendi. Susuz kalan köylüler, İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurarak, yardım istedi. Başvuru haberinin gazetelerde yayınlanmasının ardından açıklama yapan Kaçmaz, kuyuyu Diyarbakır Bölge Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın raporu doğrultusunda mühürlediğini iddia etti. Köylüler, Kaçmaz’ın açıklamasının ardından kuyudan aldıkları örnekleri Kaygısız Sağlık Ocağı’na gönderdi. Buradan Diyarbakır Bölge Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’na gönderilen su numunesi üzerinde yapılan analizde, suyun temiz olduğuna dair rapor verildi.
‘5 yıldır kullanıyoruz’
Köy sakinlerinden Hüsnü Kılıç, 300 nüfusluk köyde 5 yıldır bu suyu kullandıklarını ve şimdiye kadar herhangi bir hastalığa rastlanmadığını belirtti. Yaklaşık bir aydır su sorunu yaşadıklarını söyleyen Kılıç, “Hayvanlarımız var, bahçemiz var. Bunlara bir aydır su veremiyoruz. Her şeyi boş verdik, banyo bile yapamıyoruz. İçme suyu için 50 YTL para ödeyerek, tankerle su getiriyoruz” diye konuştu. Kılıç, kendilerinin yaptırdıkları tahlillerde suyun temiz çıktığını belirterek, Kaçmaz’ın “Su kirli” iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kılıç, Sahte belgelerle suyun kirli olduğunu gösteriyorlar. Belediye başkanı daha önce 7 köyü birleştirip ortak bir kuyu açacağını söyledi. Ancak bu açılacak kuyudan suyun ihtiyaçları karşılamayacağı için kabul etmedik. Bu oyunu oynayarak masraftan kurtulmak istedi” dedi.
‘Susuzluktan ağladık’
Suyun temiz olduğuna dair rapor aldıklarını belirten Selahattin Kılıç da şöyle konuştu; “Mührün açılması için belediyeye dilekçe verdik. Köy karakoluna başvurduk. Halen suyumuz açılmadı. Kuyu suyunu kapatmak için bahane bulamadı ve başka yerden su alarak incelemeye götürdü. Böyle olmasa bizim tahliller niye temiz çıkıyor da onun tahlil sonuçları kirli çıkıyor?” Eşeklerle 2 saatlik yoldan su getirdiklerini anlatan Sıdıka Ferit, suyu bulaşık, çamaşır yıkamada kullandıklarını söyledi. Ferit, kirlilikten dolayı ağladıklarını ifade etti.
Konu hakkında görüştüğümüz Başkan Kaçmaz ise “Köylülerin raporuna resmi olarak itibar etmeyiz. Köylülerin su örneğini aldığını duyduktan sonra ben de örnek aldım İkinci kez gönderdiğim tahlil sonuçları birkaç güne kadar elime ulaşacak ona göre işlem yapacağım” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa için son uyarı

SONRAKİ HABER

“Sembolik” yalanı da tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...