11 Temmuz 2007 00:00

‘Bu aymazlıkla daha çok orman yakarız’

Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de her orman yangını çıkmasının ardından sorumluların yüzeysel açıklamaları ve aymazlıkları devam ettiği sürece, orman yangınlarının süreceğini bildirdi.

Paylaş

Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de her orman yangını çıkmasının ardından sorumluların yüzeysel açıklamaları ve aymazlıkları devam ettiği sürece, orman yangınlarının süreceğini bildirdi.
Oda tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, “Ne önlem alınırsa alınsın, bir yerde orman varsa orada orman yangını çıkabilir; bu, olağan bir durumdur. Ancak, bu yer eğer Türkiye ise, olağandışı olan, hiç orman yangınının çıkmamasıdır” denildi. Orman yangınlarının çıkmasında birçok etkenin olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu etkenlerin, yangınların, daha az çıkmasını ve orman yanmasını da tümüyle rastlantılara bıraktığı vurgulandı.
Açıklamada, asıl sorunun, ormanların yanması değil, yangın sayısının ve yanan ormanların en aza indirilmesi olduğuna değinilerek, “Bu da, ancak ekolojik, teknik ve teknolojik, ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal süreçlerin birlikte, bütünleşik bir yaklaşımla ele alınıp yönlendirilmesiyle başarılabilecek bir durumdur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Alınması gereken önlemler
  • Anlamlı, ayrıntılı ve sürekli veri tabanı oluşturulmalı, araştırmalar yapılmalı,
  • Yönetsel yapı etkinleştirilmeli,
  • Başta yangınlara karşı dirençli yapıların oluşturulması olmak üzere orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmeli,
  • Başta ormanlarımızın içinde ve bitişiğinde yerleşik olanlar olmak üzere yurttaşlar ormancılıkla barıştırılmalı.
  • ÖNCEKİ HABER

    16 saat su verilmeyecek

    SONRAKİ HABER

    Haydarpaşa için son uyarı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...