11 Temmuz 2007 00:00

MHP istedi, kaymakam sandıkları birleştirdi

Van’ın Saray ilçesinde Bin Umut Adaylarına oy vermesi beklenen Turan ve Koçbaşı köylerinde kurulması gereken sandıklar MHP’nin talebi üzerine Karahisar köyüne alındı. Köylüler karara itiraz etti.

Paylaş

Van’ın Saray ilçesinde Bin Umut Adaylarına oy vermesi beklenen Turan ve Koçbaşı köylerinde kurulması gereken sandıklar MHP’nin talebi üzerine Karahisar köyüne alındı. Köylüler karara itiraz etti.
“Güvenlik sorunu olduğu” gerekçesiyle MHP Saray İlçe Başkanlığı tarafından kaymakamlığa yapılan başvuru üzerine daha önceki seçimlerde tamamı DEHAP’a oy kullanılan 600’ün üzerinde seçmeni bulunan Turan ve Koçbaşı köyü seçim sandıkları Jandarma Karakolu bulunan Karahisar köyüne alındı. Alınan kararın ardından MHP’lilere ait araçların köylüleri taşımak için kaymakamlıkta ihale aldıkları da iddia ediliyor.
İtirazda bulundular
Kaymakamlığın aldığı karar üzerine köylüler muhtarlar aracılığıyla birer dilekçe ile kaymakamlığa başvurdu. Köyde güvenlik sorunu bulunmadığını ve herkesin rahatlıkla istediği partiye oy kullanabileceğini belirten köylüler, her köyde ayrı sandık kurulmasını istedi. Karahisar köyü ile kendi köyleri arasında 15-20 kilometre mesafe bulunduğuna dikkat çeken köylüler dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi: “Köylerimizde bulunan seçmenlerin Karahisar köyünde oy kullanmasına karar verilmiştir. Söz konusu karardan sonra köylülerimiz kendi köylerinde oy kullanmak istediklerini beyan etmişler. Bu da onların en doğal hakkıdır. Bunun için verilen kararın değiştirilerek her köyün sandıklarının o köyde kurulmasını için gerekenin yapılmasını arz ederim.”
‘Oy kullanmayacağız’
Karara tepki gösteren Turan köylülerinden Abdullah Demiral, köylerinde bağımsızlara silme oy çıkacağını bildikleri için böyle bir yola başvurulduğunu söyledi. Köylerinde şu anda Karayolları, Köy Hizmetleri başta olmak üzere birçok kurumun çalışma yaptığını da belirten Demiral, “Burada bilinçli bir çalışma var. Amaç bağımsızlara oy çıkmasının önünü engellemektir. Başka bir gerekçesi yoktur. Ama eğer karar düzetilmezse başka köye gidip oy kullanmayacağız. Bu açık bir haksızlıktır” diye konuştu. (Van/DİHA)

Ülkücüler Kürtlere saldırdı

İstanbul Küçükçekmece İstasyon Mahallesi’nde oturan Kürt ailelerinin evi 50-60 kişilik bir grup ülkücü tarafından basıldı. Baskından sonra olay yerine gelen polis Kürtlerin üzerine tazyikli su sıktı.
22 Temmuz milletvekili genel seçimlerine sayılı günler kala Kürt seçmenlere ve milletvekili adaylarına yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Önceki akşam Küçükçekmece İstasyon Mahallesi’nde Bin Umut İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Sebahat Tuncel’in seçim otobüsünün Taştepe Konutları’na girmesi binanın güvenlik görevlilerince engellendi. Bina görevlilerine Kürt ailelerinin tepki göstermesi üzerine 50-60 kişilik ülkücü grup ailelerin evini bastı. Kürt ailelerinin evlerinin camlarını attıkları taşlarla kıran ülkücü grup, daha sonra ellerindeki satır ve bıçaklarla apartmanlara girdi.
Üç Kürt gencinin yaralandığı olayı protesto eden kadınların ve gençlerin çoğunlukta olduğu Kürtler ise MHP’nin seçim bürosunun camlarını kırdı. Bunun üzerine panzerlerle Taştepe Konutları’na gelen çevik kuvvet ekipleri olayı protesto eden Kürt ailelerinin üzerine tazyikli su sıktı. Ülkücüler, polis ve Kürtler arasında süren gerginlik gece saat 00.03’e kadar devam etti.

EMEP baskılara tepki gösterdi
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adaylarına yönelik baskılara tepki gösterdi. Köroğlu, Başbakan ve hükümetin, derhal bağımsız adayların seçim çalışmalarına yönelik saldırı ve engellemeleri kınayan bir açıklama yapmasını istedi.
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Köroğlu, son dönemlerde Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adaylarına yönelik baskıların artması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Köroğlu, açıklamasında Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adaylarının Siirt, Hatay, Tekirdağ, Erzurum, Urfa, Tunceli, Van, İstanbul ve Adana başta olmak üzere birçok il ve seçim bölgesinde baskı ve engellemelerle karşılaştığını hatırlattı.
‘Halkın iradesine ipotek konuluyor’
“Baskın seçim kararı, yüzde 10 seçim barajı, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması vb. uygulamalar yetmemiş olacak ki, şimdi de fiili baskılar ve keyfi tutumlarla Türk ve Kürt halkının iradesine ipotek konulmak isteniyor” diyen Köroğlu, Bin Umut Adaylarının engellenmek istendiğine dikkat çekti. Köroğlu, “Sadece bu durum bile, egemen güçlerin ve düzen partilerinin, Türkiye’nin sorunlarını çözecek tutum ve anlayıştan ne kadar uzak olduklarını göstermektedir. Onların bu tutum ve uygulamaları sorunları daha da artıracak, Türkiye’yi içeride ve dışarıda güçsüz düşürecek, çözümsüzlüğü daha da büyütecektir” dedi.
‘Hükümet derhal açıklama yapmalıdır’
Başbakan ve hükümetten, bağımsız adayların seçim çalışmalarına yönelik saldırı ve engellemeleri kınayan bir açıklama yapmasını isteyen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, açıklamasında; “Bütün baskı ve engellemelere rağmen Türk ve Kürt emekçileri Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adaylarını kendi temsilcileri olarak Meclis’e göndermeyi başaracaktır. Şer cephesinin bunu engellemeye gücü yetmeyecektir” ifadelerine yer verdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sıddık Güler
ÖNCEKİ HABER

Belediye başkanlarına inceleme

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...