11 Temmuz 2007 00:00

Kaybeden hep emekçi çocukları

Eğitim Sen, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün danışmanlığında 30 ilde ‘Ortaöğretim Okulları 2006-İl Merkezleri Türkiye Taraması’ yaptı.

Paylaş

Eğitim Sen, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün danışmanlığında 30 ilde ‘Ortaöğretim Okulları 2006-İl Merkezleri Türkiye Taraması’ yaptı. 7 ayrı bölgedeki 30 il merkezinden toplam 207 liseden bilgi toplanan araştırmada, OKS’de ‘başarısız’ olan öğrencilerin yoksul ailelerin çocukları olduğu gözlendi.
Eğitim Sen’in araştırmasına göre, okulun ve velilerin sosyo ekonomik konumları arasında büyük benzerlikler bulunuyor. Aileleri üst sosyo ekonomik grupta olan çocukların yüzde 26’sının Anadolu liselerinde öğrenim gördükleri, orta konumda olan çocukların Anadolu liselerinde öğrenim görme oranının ise yüzde 66 civarında olduğu belirtildi. Çocukları herhangi bir Anadolu lisesinde öğrenim gören velilerin yüzde 32’si yüksekokul ve üniversite mezunu iken, bu oran diğer okullarda yüzde 3-5 düzeyinde kalıyor.
İyi durumdakilere iyi olanaklar
Bu arada, Anadolu liselerindeki öğrencilerin yüzde 54’ünün babasının aylık geliri 750 YTL ve daha üzerinde iken, bu oranın normal lisede yüzde 28, ticaret lisesinde yüzde 20, meslek liselerinde ise yüzde 13-15 arasında olduğu kaydedildi.
Sonuçları değerlendiren Prof. Dr Adnan Gümüş, ailesinin sosyo ekonomik durumu kötü olan bir çocuğun Anadolu lisesine gitmesinin neredeyse çok zor olduğunu ifade ederek, “Ailelerin sosyo ekonomik durumu çocukların kaderini belirliyor” dedi.
Sosyo ekonomik olarak bir kentin semtleri ve okulları arasında hem hiyerarşik bir ayrımlaşmanın olduğunu, hem de bu ayrımlaşmanın her geçen gün arttığını anlatan Prof. Dr. Adnan Gümüş, “Yapılması gereken, herkese kaliteli bir eğitim verilmesi. Oysa son yıllarda bunun tam tersi uygulamalar yapılıyor. Özellikle maddi olarak iyi durumdakilere daha iyi olanaklar sunulurken kötü durumdakiler tümden görmezden geliniyor” şeklinde konuştu. (Adana/EVRENSEL)OKS tek seçenek olarak görülüyor

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OKS ve ÖSS’nin öğrenci ve veli psikolojisine zarar veren en önemli unsur haline geldiğini belirtti.
OKS’nin gelecekte iyi bir yaşam ve kariyer için ilk basamak olduğunun düşünüldüğünü, bu sınavı kazananların ÖSS’de de başarılı olacağına inanıldığını ifade eden Özyürek, “Bunlar doğru ancak, madalyonun öteki yüzüne hiç bakılmıyor. Veli de öğrenci de gereksiz yere hayatı adeta kendilerine zehir ediyorlar” dedi.
Acil tedavi şart
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, OKS’nin kaldırılmasının sorunları çözmeyeceğini belirterek, asıl olarak öğrencileri yarış atı gibi gören zihniyete darbe vurulması gerektiğini söyledi. Özcan dün yaptığı yazılı açıklamada, “Ortaya çıkan tablo; açmazı gözler önüne seriyor, eğitimin temel sorunlarına acil tedavi yapılması gerektiğini haber veriyor ve eğitim aktörlerinin özeleştiri yapmasına neden oluyor” dedi. (HABER MERKEZİ)
Erman Koçak
ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Milliyet gazetesine yürüdü

SONRAKİ HABER

ölüm döşeği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa