12 Temmuz 2007 00:00

Beksa patronu, ödül aldıran işçileri ‘daralma var’ diye işten attı

Patronunun 210 işçinin işten atılacağını açıklaması üzerine eyleme geçen Beksa işçileri, dün de fabrika önünde eşleri ve çocukları ile eylem yaptı. Fabrikaya Avrupa Kalite Ödülü aldırdıklarını belirten işçiler, “Bunun karşılığı işten ...

Paylaş

Patronunun 210 işçinin işten atılacağını açıklaması üzerine eyleme geçen Beksa işçileri, dün de fabrika önünde eşleri ve çocukları ile eylem yaptı. Fabrikaya Avrupa Kalite Ödülü aldırdıklarını belirten işçiler, “Bunun karşılığı işten atılma mı olacaktı” diye tepki gösterdi.
Fabrika önünde bekleyen işçileri ise işten atılma tebligatlarını işçilere iletmek üzere gelen postacılar karşıladı. Tebligatı alan işçiler, patrona da tepki gösterdiler.
İki çocuğu ile sıraya girerek tebligatını alan 8 yıllık Beksa işçisi Recep Ak, “Yıllardır emek verdiğim fabrikamdan bu şekilde çıkarılmayı hak etmedim. Ben sekiz yıl boyunca Beksa benden ne istedi ise yaptım. Bu sene ve ondan önceki sene ödül aldım. Ama şimdi bir postacının elinden hem de çocuklarımın yanında, işten çıkarıldığıma dair kağıdı alıyorum. Bu beni çok üzdü” diye konuştu.
18 yıllık işçi Yusuf Ziyaettin Tığlıoğlu ise işten atılmaları için ileri sürülen gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi: “İşveren diyor ki, ‘Pazarda daralma var, ekonomik kriz içindeyim, işçi maliyetlerini karşılayamıyorum’. Hem böyle diyeceksin hem de 2008 yılında Beksa’nın altın çağını yaşayacağını söyleyeceksin. Biz bunlara inanmıyoruz.” 41 yaşında olduğunu ve 3 çocuk babası olduğunu söyleyen Tığlıoğlu, bundan sonra iş bulamayacağını ve patronun çocuklarının geleceğiyle oynadığını söyledi.
İşçi ödül kazandırdı
Bu işçinin Beksa’ya Avrupa Kalite Ödülü kazandırdığını belirten 18 yıllık işçi Bülent Akın, “Bize 2 bin saat eğitim verdiler. İnsanlar geceleri sanki okula gider gibi ders çalışıyorlardı. Bu muydu karşılığı? Deprem günü insanlar evini bırakıp fabrikaya geldi. Bu işçi fabrikasına böyle sahip çıktı” diye konuştu.
İşlerine geri dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen 18 yıllık işçi Kamil Özden, kalite ödülü alındığında canlı yayın yapan medya kuruluşlarının atılan işçileri yok saymasına tepki gösterdi.
Menüsküs ameliyatı olan ve istirahatlı olduğu halde işten çıkarıldığını anlatan Hicabi Çorbacı, “27 Haziran’da ameliyat oldum. Hâlâ istirahatlıyım. Bana sendikadan, istirahatlı işçiyi işten atamazlar demişlerdi. Ama bugün elime tebligatımı verdiler” dedi.
Eylem ertelendi
Bu arada Birleşik Metal-İş yöneticileri, bir grup işçi çocuğuyla birlikte insan kaynakları müdürüyle görüştü.
Görüşme konusunda bilgi veren Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Durak, görüşmeden olumlu sinyaller aldıklarını belirterek “İşveren vekilleri de bu sorunun masada bitmesini istiyor. Önümüzdeki günlerde kendileri ile bir görüşme yapacağız. O nedenle fabrikada bekleme eylemini şimdilik erteliyoruz” dedi.
Durak’ın açıklamasına kimi işçiler, “Daha neyi görüşeceğiz? Hangi olumlu yaklaşımdan bahsediyorsunuz” diyerek tepki gösterdiler. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

İnşaat işçileri eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa