12 Temmuz 2007 00:00

Yeni korku dalgası

ABD Başkanı George W. Bush’un üzerindeki, Irak’tan asker çekme baskısının giderek artığı bir dönemde ülkede yeni bir “terör” paranoyası yayılıyor. Yeni korku dalgası üzerinden Bush’un eli güçlendirilirken, Irak’tan asker ...

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush’un üzerindeki, Irak’tan asker çekme baskısının giderek artığı bir dönemde ülkede yeni bir “terör” paranoyası yayılıyor. Yeni korku dalgası üzerinden Bush’un eli güçlendirilirken, Irak’tan asker çekilmesini isteyen siyasilerin sesleri kısılmaya çalışılıyor.
Bakanın kanıtı hisleri!
Amerikan ABC televizyonu, ABD istihbarat yetkililerine dayanarak verdiği haberde, “El Kaide’ye bağlı en az bir terör timinin ABD’ye doğru yola çıkmış, hatta ülkeye ulaşmış olabileceğini” ileri sürdü. Kanal başka ayrıntı vermezken, ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, “Risklerin arttığı yönünde içimde bir his var” diyerek, El Kaide’nin, yaz aylarında yeni terörist eylemlere girişme eğilimi taşıdığını savundu.
ABD istihbarat uzmanları da, Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır bölgesinde El Kaide’nin militanlarına verdiği “terör eğitimi”ni artırdığı bilgisinin ulaştığını ileri sürdü.
ABC, “artan terör riski” algılaması doğrultusunda, alınabilecek önlemlere ilişkin Beyaz Saray’da bugün bir toplantı yapılacağını da duyurdu. Bugün ayrıca, önceki gün bazı bölümleri basına sızan Irak İlerleme Raporu’nun açıklaması bekleniyor.
Demokratlar sıkıştırıyor
Ne ABC ne de ABD İç Güvenlik Bakanı, iddialarına kanıt sunamaz ve ayrıntı veremezken, yeni korku dalgasının denk geldiği dönem dikkat çekti.
ABD Başkanı Bush, bir yandan Demokratlar’ın kontrolündeki ABD Senatosu’nda görüşülen ve Irak’tan en geç 30 Nisan’da asker çekilmesini öngören yasa tasarısı karşısında terlerken, öte yandan ise kendi partisi içinde Irak politikasına karşı bayrak açan en az 10 senatörün baskısıyla karşı karşıya.
ABD’de yapılan son anketlerde ABD halkı arasında Irak işgaline muhalefetin doruk noktasına çıktığı ve ABD Başkanı Bush’a desteğin yüzde 20’lere düştüğü ortaya çıkmıştı.
Senato’nun gündeminde Demokratlar ve durumdan rahatsız Cumhuriyetçilerce getirilen tasarı, ABD birliklerinin, 30 Nisan’da Irak’tan çekilmesini öngörüyor.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Carl Levin, “çekilme takvimi belirlemenin, Irak hükümetini sorumluluk almaya iteceğini” ifade etti.
Bush: Daha yeni başladık
Diğer yandan hem ABD halkı hem de temsilcileri arasında yükselen asker çekme tartışmalarına kulak tıkayan Bush, “Irak’tan asker çekme seçeneğini dikkate almayı düşünmediğini” söyledi.
Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanının Eylül’de Kongre’ye sunacağı değerlendirmeleri bekleyeceğini belirten Bush, “Amerikan halkı askeri komutanların gelip, askeri operasyonların nasıl gittiğini söylemesini bekliyor. Ben de başkomutan olarak bu yolu takip edeceğim” dedi.
Bush bu isteklere boyun eğmeyeceğini belirterek, “Daha yeni başladık. Daha birkaç hafta önce yeni asker gönderdik. Komutana operasyonlarını tamamlaması için bir şans vermenin bu ulusun yararına olduğuna inanıyorum. Kongre de, bir karar vermeden önce General (David) Petraeus’un geri gelip değerlendirmesini sunmasını beklemek zorundadır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’den Müşerref’e destek

SONRAKİ HABER

Jaro’un fendi ölümü yener mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...