12 Temmuz 2007 00:00

OKS bir can daha aldı Bakan üstüne alınmadı

Eğitim sisteminin sınavların üzerine kurulmuş olmasının bir sonucu olan intiharlara bir yenisi daha eklendi.

Paylaş

Eğitim sisteminin sınavların üzerine kurulmuş olmasının bir sonucu olan intiharlara bir yenisi daha eklendi. İntihar eden çocuğun ailesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise öğrencileri ‘yarış atına’ çeviren eğiktim sistemine hiç değinmeden üzüntülerini belirtmekle yetindi.
Van’da sınavda başarılı olamadığını düşünen bir genç intihar etti. Evde bulunan çeşitli ilaçlardan alarak yaşamına son vermek isteyen ilköğretim öğrencisi Büşra Önem, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Öğrencinin, Ortaöğretim Kurumları Sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda istediği puanı alamadığı için intihar ettiği öğrenildi. Hüsrevpaşa İlköğretim Okulunda eğitim gören Büşra Önem (14), OKS sonucuna göre 320 puan aldı. İstediği puanı alamadığı için bunalıma giren Önem, evde bulunan çeşitli ilaçlardan içti. Ailesinin durumu fark etmesiyle hastaneye kaldırılan Önem, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Önem’in cenazesi, Akköprü Mezarlığında toprağa verildi.
Çelik: Sıralama kaçınılmaz
Önem’in ailesine taziye ziyaretinde bulunan Bakan Hüseyin Çelik ise sınav sisteminin ve gelecek kaygısının gençleri düşürdüğü durumu düzeltmeye yönelik hazırlıklar yapmak yerine, 8. sınıftaki genç kızın sadece başarısız olduğu gerekçesiyle canına kıymasını büyük bir üzüntüyle karşıladığını ifade etmenin ötesine geçmedi.
“OKS ya da ÖSS, hayatın sonu değil” diyen Çelik, kazanılınca her şeyin süt liman, kaybedilince de dünyanın sonu olmadığını bildirdi. Ailelerin ve öğretmenlerin bunu çocuklara motive etmesi gerektiğine işaret eden Bakan Çelik, şunları kaydetti: “Bu bir sıralama sınavıdır. Birisi birinci, birisi 8 bininci olacak. Bu kaçınılmaz bir şeydir. Gençlerimiz için hayat birçok fırsatlar vaat ediyor. Ümit sahibi olanlar için hayat bir sürü fırsatlar vaat ediyor. Alternatifler var.” (HABER MERKEZİ)
Eğitimin sorunlarını çözmek Bakanın işine gelmiyor

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında eğitim sistemi ve ona bağlı olarak gerçekleşen sınavların, emekçi çocuklarına kaybetmekten başka şans tanımadığı belirtildi.
“OKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Van’da bir öğrencinin intihar etmesi, eğitim sisteminin çocuklarımızı, gençlerimizi mahkum ettiği karanlığı acı bir sonuçla göstermiştir” diyen Köroğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, yaşanan acı olay karşısındaki tutumunun ise insanın kanını dondurduğunu kaydetti. Çelik’in olayın sorumluluğunu ailelere, velilere ve eğitimcilere yıkmaya çalıştığının belirtildiği açıklamada “Eğitim sisteminin eşitsiz, rekabetçi, yarışçı, baskıcı niteliğini görmek ve buna bir çözüm aramak Bakan Çelik’in işine gelmemektedir” denildi. Köroğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Bilimsel, demokratik, anadilde eğitim hakkını tanıyan, öğrencileri yarış atına çeviren sınav sistemlerinden kurtarılmış ve parasız olan bir eğitim anlayışı ile eğitim sistemimiz tepeden tırnağa yeniden düzenlenmelidir.”
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gündem gazetesine yasak

SONRAKİ HABER

Seçmen kartları çöplerde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...